Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.02.2018 09:58

Diviačí problém sužuje Žilinu dlhodobo. Mestské zastupiteľstvo hľadá riešenie


Najúčinnejším opatrením je čistenie lokalít, v ktorých zver nachádza prirodzené prostredie pre svoj úkryt.


Diviaky trápia Žilinu už viac ako sedem rokov. Hoci sa vykonalo niekoľko opatrení, divú zver sa nepodarilo úplne vyhnať do dostatočnej vzdialenosti od žilinských sídlisk a mestských častí. Diviaky sú premnožené a pre hľadanie potravy chodia do bezprostrednej blízkosti ľudských príbytkov.


Diviačí problém sužuje Žilinu dlhodobo. Mestské zastupiteľstvo hľadá riešenie

„Problémy s výskytom diviakov v našom meste sú dlhodobé. Nepomohlo ani vybudovanie plotu pozdĺž sídliska, ani pachové odpudzovače, či odstraňovanie krovín. Dokonca sme v meste zorganizovali poľovnícke akcie zamerané na odstrel diviakov, no problém stále pretrváva,“ vysvetlil žilinský primátor Igor Choma a doplnil, že v poslednej dobe sa počet diviakov, ktorí navštevujú jednotlivé mestské časti rapídne zvýšil. Ide predovšetkým o mestské časti Bánová, Trnové, Závodie, Hájik a Žilinská Lehota. Diviačia zver ničí majetok, úrodu obyvateľov, voľne sa prechádza po uliciach. Obyvatelia sa s prosbou o pomoc následne obracajú na vedenie mesta alebo mestských poslancov.

Mesto Žilina nemá priame kompetencie túto situáciu riešiť, nemá totiž priamy dosah na poľovnícke združenia ani lesný úrad. „Jediné čo môžeme robiť, je spolupracovať s poľovníckym združením pri osvete, aby sme zabránili konaniu, ktoré láka diviakov za zdrojom potravy do obývaných lokalít mesta,“ doplnil Igor Choma. Mestskí poslanci riešili tento závažný problém aj na svojom ostatnom zasadnutí. Vyzývajú Poľovnícke združenie Hubertus v Žiline, aby zabezpečilo účinné opatrenia na minimalizáciu škôd spôsobovaných premnoženou diviačou zverou a aby využilo zákonné zásahy a dostupné spôsoby na zníženie jej početnosti. Navyše sa obracajú so žiadosťou o povolenie mimoriadneho lovu diviačej zveri aj na Okresný úrad v Žiline.

Poslanci sa tiež zhodli na zmysluplnom a realizovateľnom návrhu poslanca Bačinského a vytvorili pracovnú skupinu pri komisii životného prostredia. Tá bude realizovať konkrétne kroky, ktoré poslanec zreteľne zadefinoval. Komisia spracuje aj časový harmonogram týkajúci sa úpravy konkrétnych území s vyčísleným dopadom na finančný rozpočet mesta. „Tým, že miesta vyčistíme, nebude mať zver prirodzené prostredie pre svoj úkryt – toto je zásadná a najúčinnejšia vec, ktorú vie mesto spraviť v rámci svojich kompetencií,“ doplnil Igor Choma. Ďalším krokom, ktoré samospráva v tejto veci vykoná, budú pravidelné obhliadky mestskej polície v problémových lokalitách, aby sa zabránilo vzniku skládok biologického odpadu. „Odstrel diviakov prichádza do úvahy až po vyčistení lokalít od náletových drevín, aj to mimo obývaných oblastí,“ uzavrel primátor.

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2016
Problémy s diviakmi by mal vyriešiť ich plánovaný odstrel a plašenie
Problémy s premnoženými diviakmi v Prievidzi by mal vyriešiť ich plánovaný odstrel a plašenie. Metropola hornej Nitry registruje ťažkosti s touto divou zverou už dlhodobo, diviaky sa pohybovali na sídlisku Kopanice, v parkoch i centre mesta, pričom spôsobili aj viacero škôd.
viac
24.08.2020
Žilina a SEVAK vybudujú v Považskom Chlmci splaškovú kanalizáciu
Takmer 2,5 mil. eur bude stáť vybudovanie splaškovej kanalizácie v žilinskej mestskej časti Považský Chlmec.
viac
19.02.2021
Žilina vyhodnotila súťaž na riešenie verejného priestoru Nový Bulvár
Nájsť vyhovujúce riešenie verejného priestoru Nového Bulváru v Žiline bolo cieľom urbanisticko-krajinársko-architektonickej súťaže, ktorú mesto vyhlásilo vlani v septembri. Podľa odbornej hodnotiacej komisie sa víťazom stala bratislavská architektonická kancelária SLLA.
viac
20.02.2021
Na Slovensku rezonuje problém s nedostatočnými kapacitami v krematóriách.
Na Ministerstve vnútra SR sa včera stretli zástupcovia sekcie krízového riadenia MV SR, Úradu verejného zdravotníctva a zástupcovia Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb. Cieľom pracovného stretnutia bolo riešenie kritickej situácie, v ktorej sa krematória ocitli v dôsledku pandémie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %