Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.03.2018 11:20

Diskutovali právnici, policajti, prokurátori i sudcovia


Ilustračná snímka


Na pôde Úradu Žilinského samosprávneho kraja sa 12. januára uskutočnila konferencia Odborná pomoc obetiam trestných činov.


Zákon č. 274/2017 o obetiach trestných činov, ktorý vatúpil do platnosti začiatkom roka, dáva zákonné právo na zrozumiteľné informácie a zároveň garantuje právo na služby a na odbornú právnu a psychologickú pomoc pre obzvlášť zraniteľné obete, ako sú deti, obete domáceho násilia či zdravotne postihnutí.

,,Tragické udalosti posledných dní sú dôkazom toho, že takýto zákon je nevyhnutný a mal tu byť už dávno. Už počas pôsobenia v NR SR som sa téme venovala a presadzovala nevyhnutnosť takejto právnej úpravy. Aj preto ma veľmi teší, že práve v našich priestoroch máme možnosť diskutovať a vymieňať si poznatky k tejto náročnej, ale mimoriadne dôležitej téme,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

S nástupom nového zákona do praxe to však nekončí. Teraz je nevyhnutné venovať pozornosť tým, ktorí sú priamo v teréne – policajtom, vyšetrovateľom, prokurátorom, sudcom či sociálnym orgánom.

„Ukazuje sa, že nikto nepoučil ľudí z terénu. Dostali nejaké úlohy v zákone a každý si to vysvetľuje po svojom. Robia sa zbytočné veci, ktoré nepomáhajú situácii, ktorú sme chceli vyriešiť. Toto stretnutie sme zorganizovali preto, aby sme počuli prvé podnety, čo v teréne v kraji trápi všetkých, ktorí na rovnakých prípadoch pracujú, ale každý na nejakom inom úseku,“ dodala zakladateľka OZ Pomoc obetiam násilia Janka Šípošová. Hovorila tiež o potrebe vybudovania odborných kruhov na úrovni kraja a neskôr aj okresov.

,,Stretnutie ukázalo najmä to, že je potrebná komunikácia tak na odbornej úrovni ako aj medzirezortnej jako aj výmena relevantných informácií o tom, ako si jednotlivé zodpovedné inštitúcie vrátane pomáhajúcich subjektov môžu pomáhať navzájom,“ uzavrela Barbora Burajová z Ministerstva spravodlivosti SR.

Autor: Mgr. Lukáš Milan, riaditeľ odboru ŽSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2017
Ministerstvo vytvorí osem kontaktných miestností pre obete trestných činov
Umožní to národný projekt Ministerstva vnútra SR s názvom „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“, na ktorý je cez operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) vyčlenená suma 4,1 milióna eur.
viac
06.12.2019
Pomoc v Informačných kanceláriách pre obete trestných činov
Kontaktné body na klientskych centrách v každom kraji sú zamerané na päť cieľových skupín - z radov seniorov, obete násilných trestných činov, nenávistných trestných činov a extrémizmu, obete obchodovania s ľuďmi a obete z radov mládeže.
viac
31.12.2019
V informačných kanceláriách vyhľadalo pomoc viac ako 250 ľudí
Informačné kancelárie riešia celú škálu trestnej činnosti: problematika domáceho násilia predstavuje až 16 %, obetí podvodu je 23 % a približne 30 % tvorí netrestná agenda.
viac
14.07.2021
Pomoc pre obete trestných činov je diskrétna a bezplatná
Na Okresnom úrade v Michalovciach v utorok oficiálne otvorili informačnú kanceláriu pre obete trestných činov ako detašované pracovisko obdobnej kancelárie v Košiciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %