Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.06.2019 08:05

Detský festival Pod Inovcom láka aj folkloristov z iných regiónov


Ilustračný výrez plagátu


Amfiteáter vo Veľkej Lehote (okres Žarnovica) bude v nedeľu 9. júna dejiskom 26. ročníka detského folklórneho festivalu Pod Inovcom.


Podľa Judity Frantovej z Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom, ktoré spolu s obcou Veľká Lehota festival organizuje, ide o nesúťažnú prehliadku jedinú tohto druhu na Slovensku.       

"Takýchto festivalov zameraných na detský folklór je veľmi málo, preto sa začínajú ohlasovať aj súbory z iných regiónov, ako je ten náš. Tento rok sa predstaví detský folklórny súbor (DFS) Vienok zo Sebedražia. Do budúcnosti zvažujeme možnosť vytvoriť priestor aj iným regionálnym detským folklórnym kolektívom," uviedla pre TASR Frantová.       

Na festivale sa už tradične prezentujú najmä detské súbory z regiónu. Tento rok vystúpia detskí folkloristi zo Žiaru nad Hronom, Kremnice, Tekovskej Breznice, Brehov, Hornej Vsi, Trnavej Hory, Hodruše-Hámrov, Hliníka nad Hronom a domáci DFS Čerešnička. Hosťujúcim súborom bude podľa Frantovej DFS Kalužiar z Martina.       

"Pripravené sú aj bohaté sprievodné podujatia," dodala Frantová. Pôjde o jarmok remesiel, ľudové tvorivé dielne, tradičné ľudové hry na lúke pod vedením animátorov, výstavu krojov či možnosť navštíviť skanzenový domček v areáli miestneho zariadenia pre seniorov.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2016
Veľká Lehota na Stretnutí Lehôt a Lhot 2016
Občania a rodáci z Veľkej Lehoty sa aj tento rok zúčastnili 36. stretnutia Lehôt a Lhot, ktoré sa konalo od 30. 6. do 3. 7.2016 v Ostrožskej Lhotě v Zlínskom kraji, okres Uherské Hradiště.
viac
12.08.2017
V Lehote pod Vtáčnikom si dnes pripomenuli 73. výročie SNP
Urobiť všetko preto, aby sa niečo podobné, ako sa dialo 72, respektíve 73 rokov dozadu už na území Slovenska nikdy neuskutočnilo. Aby malé deti, ktoré sú ešte v kočíkoch, nikdy nezažili také hrôzy, ako je vojna alebo akékoľvek ozbrojené konflikty, akékoľvek násilie.
viac
01.03.2019
Malá Lehota: Pod Pohronským Inovcom sa začali Gajdošské fašiangy
Otvorením výstavy detských prác sa vo štvrtok v obciach ležiacich na úpätiach Pohronského Inovca začali Gajdošské fašiangy. V poradí 32. ročník tohto medzinárodného stretnutia gajdošov a gajdošskej hudby potrvá v obciach Malá Lehota, Veľká Lehota a Jedľové Kostoľany do nedele (3. 3.).
viac
16.05.2019
Obec kúpila gajdy, chce si vychovať mladých gajdošov
Vo Veľkej Lehote v okrese Žarnovica, ktorá sa pýši gajdošskou tradíciou, sa rozhodli otvoriť pre miestne deti netradičný krúžok. Obec zakúpila gajdy, chce si totiž vychovať mladých hudobníkov, ktorí budú v hre na tomto hudobnom nástroji pokračovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %