Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
01.08.2019 08:30

Detská železnica od nedele posilní dopravu a otestuje novú výhybňu


Ilustračná snímka


Až dvadsať vlakov vyrazí na trať Košickej detskej historickej železnice každú nedeľu do konca prázdnin. Posilnenie dopravy umožní križovanie vlakov v nedávno zrekonštruovanej výhybni Vpred, ktorú dobrovoľníci obnovili po 30-tich rokoch.


Križovanie vlakov v stredovej stanici Vpred patrilo v minulosti medzi najväčšie atrakcie detskej železnice. „Obnovenie druhej koľaje nám umožní prepraviť viac detí a turistov obľúbenej historickej úzkokoľajky a ešte viac zatraktívni železničku a nám umožní flexibilnejšie reagovať na záujem,“ hovorí Ľubomír Lehotský, riaditeľ Košickej detskej historickej železnice.

Výhybňu Vpred slávnostne otvorili len v júni tohto roku a nadšenci z detskej železničky by chceli v budúcnosti vďaka nej postupne skrátiť aj intervaly medzi jednotlivými vlakmi.

Posilové vlaky budú premávať zatiaľ len počas augustových nedieľ 4., 11., 18., 25. augusta a 1. septembra. Zážitok z križovania vlakov v stredovej stanici Vpred si užijú cestujúci s pridanými odchodmi vlakov z Čermeľa i z Alpinky. Odchody z nástupnej stanice Čermeľ sa tak navýšia ďalšie odchody, ktoré nájdete v cestovnom poriadku na www.detskazeleznica.sk

Financie na obnovu koľajiska získalo združenie aj z prostriedkov Európskej únie prostredníctvom programu Interreg. Obnova koľajiska vo výhybni Vpred trvala takmer dva mesiace. „V uplynulých troch desaťročiach ide o najväčšiu investíciu do infraštruktúry železničky a majetku mesta Košice. Ešte vlani sa nám z rovnakého projektu podarilo dokončiť stavbu novej staničnej budovy,“ doplnil Ľ. Lehotský.

 

 

 

Kontakt

Zuzana Lehotská

 

Autor: (ts-OZ detská železnica Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Detská železnica oslávi 60. výročie dokončenia trate
Deň plný pary, atraktívneho programu či prevádzky štyroch rušňov zažijú návštevníci vo štvrtok 1. septembra na historickej úzkorozchodnej železnici v Čermeľskom údolí.
viac
16.03.2017
Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik
Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.
viac
19.09.2022
Na detskej železničke inštalovali zvonicu s patrónkou železničiarov
Na Košickej detskej historickej železnici v stanici Alpinka v nedeľu slávnostne inštalovali novú železničnú zvonicu. Jej súčasťou je 15-kilogramový zvon a viac ako metrová plastika sv. Kataríny Alexandrijskej, patrónky železničiarov, z topoľového dreva.
viac
31.10.2022
Na detskej železnici predstavili nový rušeň s výletnými vozňami
Nový motorový rušeň Anička a dva výletné vozne tvoriace novú vlakovú súpravu predstavili v sobotu na Košickej detskej historickej železnici. Išlo o súčasť Dňa železničky v Čermeľskom údolí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %