Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.01.2018 10:10

Desaťeurový poplatok za cirkevný sobáš bude zrušený


Ilustračná snímka zdroj: www.minv.sk


Dohodli sa na tom podpredseda vlády a minister vnútra R. Kaliňák a signatári petície Fóra kresťanských inštitúcii 22. januára 2018 v Bratislave. Minister prijal delegáciu Fóra kresťanských inštitúcií a platformy CitizenGO, aby spolu prediskutovali problém nových poplatkov za cirkevné sobáše.


„Napriek tomu, že tá suma nie je vysoká, ide o princíp. Ak štát chce podporovať základnú bunku štátu – vznik rodín, v žiadnom prípade by nemal rozlišovať, či ide o sobáš civilný alebo cirkevný. Aj keď sme chápali určité dôvody, ktoré viedli predkladateľov tohto poplatku, myslíme si, že je správne, aby tieto veci boli rovnocenné. Po dohode s predstaviteľmi Fóra kresťanských inštitúcií  sme sa rozhodli ísť cestou, aby sa zo zákona tento poplatok vypustil," povedal Robert Kaliňák s tým, že ľudia, ktorí sa rozhodnúť zobrať v kostoloch, by nemali byť znevýhodnení.

 „Musím povedať, že sme sa na ministerstve stretli s veľkou ústretovosťou. A keď minister hovoril o tom ako vníma tento poplatok a rodinu, museli sme súhlasiť. Chceme sa za túto podporu veľmi pekne poďakovať," reagovala Miriam Kuzárová z platformy CitizenGO. Zákon o správnych poplatkoch sa zmení cez poslanecký návrh iného zákona, ktorý má MV SR v druhom čítaní už na najbližšej schôdzi NR SR.

Ročne sa na Slovensku uzavrie 26 000 sobášov, z toho 12 000 je cirkevných. Poplatok sa do platnosti dostal cez  novelizáciu zákona o e-Governmente realizovanú Úradom podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a do novely bol vložený na základe pripomienky ZMOS. Združenie miest a obcí reflektovalo na požiadavky matrikárov. Fórum kresťanských inštitúcií, ktoré zastupuje 60 členských organizácií, však tento poplatok vnímalo ako diskriminačný a následne spustilo petíciu, ktorú v priebehu niekoľkých dní podpísalo takmer 20 000 ľudí.

Autor: (minv.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2016
MV SR podporí výstavbu a rekonštrukciu komunitných centier
Komunitné centrá sú pre marginalizované, t. j. znevýhodňované rómske komunity kľúčovým miestom pre ich začleňovanie do spoločnosti prostredníctvom riešenia každodenných problémov a vyhľadávania trvalých riešení.
viac
19.12.2016
Štatutári by si mali elektronické OP vybaviť čo najskôr
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva štatutárov, aby si čo najskôr vybavili alebo aktivovali elektronické občianske preukazy (OP). Odporúča využiť v súčasnosti relatívne pokojné obdobie na oddeleniach dokladov.
viac
14.11.2020
Mesto Šaľa zrušilo od budúceho roka poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa zrušilo od začiatku januára budúceho roka poplatok za rozvoj. Rozhodli o tom mestskí poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva.
viac
30.11.2020
Šaľa už na budúci rok nebude vyberať poplatok za rozvoj
Mesto Šaľa od 1. januára definitívne zruší poplatok za rozvoj. Mestské zastupiteľstvo ho schválilo ešte vlani. Teraz ho na svojom novembrovom rokovaní mestskí poslanci na návrh primátora Jozefa Belického zrušili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %