Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.05.2019 04:50

Deň priateľstva v Ubli podporí slovensko-ukrajinské partnerstvá


Hraničný prechod v Ubli - ilustračná snímka


V poradí 18. ročník priateľského stretnutia dvoch susedných krajín Slovenska a Ukrajiny sa uskutoční v obci Ubľa v sobotu 18. mája. Hlavným organizátorom Dňa priateľstva – Dňa dobrosusedstva 2019 je Prešovský samosprávny kraj (PSK). Iinformovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.


"Cieľom každoročného medzinárodného podujatia je vytváranie priaznivého prostredia, posilňovanie partnerských vzťahov i rozvoj cezhraničnej spolupráce slovenských a ukrajinských subjektov na rôznych úrovniach i v rôznych oblastiach. Tento rok je hlavným organizátorom PSK, spoluorganizátormi sú Košický samosprávny kraj, Zakarpatská oblastná štátna administrácia a Zakarpatská oblastná rada," uviedla Jeleňová.       

Na Dni priateľstva – Dni dobrosusedstva sa podľa jej ďalších slov každoročne zúčastňujú predstavitelia štátnych orgánov i zástupcovia regionálnej a miestnej samosprávy, podnikateľské subjekty, organizácie, inštitúcie a občania prihraničných oblastí.       

"Budovanie vzájomného partnerstva aj tento rok spečatí Protokol o spolupráci na nasledujúcich 12 mesiacov, ktorý na stretnutí podpíšu zástupcovia oboch krajín. Dokument zahŕňa aktivity v oblastiach regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu, sociálnych služieb či životného prostredia," doplnila Jeleňová.       

Príkladom doterajšej spolupráce a priateľských kontaktov je vybudovanie infraštruktúry v Parkoch tmavej oblohy v Kolonici a v Užhorode a tiež tradičné podujatia Dni rusínskych zvykov a tradícií v Kamienke, Slávnosti Rusínov pod hradom Ľubovňa, Rusínska vatra v Malom Lipníku či výstava Karpatská kraslica v Humennom.       

Ako Jeleňová pokračovala, aj keď v tomto roku pôjde už o 18. ročník, po prvý raz bude podujatie viac otvorené verejnosti. Súčasťou aktuálneho ročníka budú prezentácie remesiel, trh tradičných výrobkov prihraničných regiónov i atrakcie pre deti. Pripravený je aj kultúrny program, v ktorom vystúpi Folklórny súbor (FS) Makovica, FS Železiar a súbory z Ukrajiny.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.03.2019
Informačné centrum funguje v obci Ubľa vyše roka, samospráva si ho pochvaľuje
Polyfunkčné turistické informačné centrum funguje v prihraničnej obci Ubľa v Sninskom okrese vyše roka. Samospráva si ho pochvaľuje.
viac
15.05.2019
Deň priateľstva - podujatie otvorené pre verejnosť tentoraz v Ubli
V obci Ubľa, v slovensko-ukrajinskom pohraničnom území sa v sobotu 18. mája uskutoční 18. ročník medzinárodného stretnutia dvoch susedných štátov Slovenska a Ukrajiny. Deň priateľstva podporí vzťahy susediacich krajín i spoločné projekty na najbližšie obdobie.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
22.09.2023
Registrujte sa na Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny
Združenie miest a obcí Slovenska v spolupráci s partnerom projektu Združením FEMAN pozývajú na podujatie Deň samosprávy Slovenska a Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %