Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
11.09.2018 02:55

Deň obcí pravnianskej doliny ponúkne folklór i miestne jedlá


Pozvánka


Kultúrny program, ale i miestne špeciality čakajú na návštevníkov na Dni obcí pravnianskej doliny. Šiesty ročník podujatia zavíta na námestie do Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) 15. septembra, informovala projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Kulaviaková.


"Podujatie slúži na zachovanie, prezentáciu tradičných zvykov, piesní, ľudového odevu a tradičných receptúr jedál z regiónu," uviedla Kulaviaková.       Návštevníci sa podľa nej môžu tešiť na pravenčianske praženiny, malinovské šúľance, ale aj na poluvský guláš z diviny, chvojnické halušky, porubské kysnuté koláče či mnoho ďalších dobrôt. "V programe sa predstavia regionálne folklórne a spevácke skupiny. Vystúpi Probner Echo z Nitrianskeho Pravna, Roveň z Poruby, Naša kapela z Nedožier-Brezian, Lubená z Poluvsia, Vrbinka z Pravenca, Zlatava z Malinovej, Schmiedshauer z Tužiny a Neutrataler z Kľačna," doplnila.       

Sprievodným podujatím Dňa obcí pravnianskej doliny je jarmok remeselníkov. Návštevníci si však budú môcť pozrieť i výstavu pod názvom Kroje na radnici, na ktorej miestne ľudové, sedliacke a mestské kroje doplnia fotografie detailu regionálneho odevu. Výstava v priestoroch budovy Obecného úradu v Nitrianskom Pravne sa začala v utorok a potrvá do 9. októbra.       

Deň obcí pravnianskej doliny podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Dotáciu na materiálno-technické zabezpečenie podujatia poskytol Trenčiansky samosprávny kraj a pomoc pri organizovaní podujatia zabezpečilo i Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2019
Svetový deň cestovného ruchu uzavrie letnú kampaň Prešovského kraja
Svetový deň cestovného ruchu si Prešovský kraj pripomenie 28. septembra v Bachledovej doline. Podujatie je spojené s oslavou druhých narodenín Chodníka korunami stromov Bachledka a s vyhodnotením súťaže Legendarium, ktorá v tomto roku dosiahla rekordný počet účastníkov.
viac
08.10.2019
Nitrianske Pravno: Samospráva začala s analýzou odpadu z domácností
Priestor za budovou Obecného úradu v Nitrianskom Pravne zaplnili minulý týždeň odpadky. Obec ich tam vysypala preto, aby mohla so žiakmi spojenej školy analyzovať, aký druh odpadu obyvatelia vyhadzujú a čo všetko z neho by patrilo do triedeného zberu.
viac
04.08.2021
Oslava storočnice turizmu v Demänovskej Doline v znamení spoznávania
Veľké jubileum 100 rokov turizmu oslávi obec Demänovská Dolina dvojdňovým programom pre všetky generácie. Podujatie Demänovská dračia 100PA privedie hravou a interaktívnou formou deti aj dospelých k poznaniu krás, prírodného bohatstva i histórie turizmu v najobľúbenejšej doline Liptova.
viac
19.01.2024
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria. Jubilejný 20. ročník slávností od 2. februára do 17. marca už tradične ponúkne cyklus siedmich podujatí venovaných ľudovej kultúre regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %