Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.11.2018 07:35

Dejiny i umenie. Dve jedinečné výstavy pod jednou strechou


Ilustračná snímka


V priestoroch žilinskej radnice momentálne prebiehajú dve unikátne výstavy. Na prízemí je nainštalovaná Príležitostná výstava k 100. výročiu ukončenia 1. svetovej vojny. Je venovaná na pamiatku mužom, chlapcom a všetkým tým, ktorí sa nevrátili z vojny.


Zbierka autora Milana Reviľaka predstavuje návštevníkom 80 listov a 60 historických dokumentov, medzi ktorými sú napríklad známky, pohľadnice, lístky poľnej pošty, služobné i súkromné listy či obálky. Výstava je doplnená známkovou tvorbou 26 poštových správ zo sveta, príležitostnými pečiatkami a mincami z obdobia rokov 2014 – 2018. Odtlačok príležitostnej pečiatky, vyrobenej špeciálne pre túto príležitosť, mohli získať aj návštevníci vernisáže. Tí, ktorí vernisáž nestihli, si tento odtlačok môžu nechať oraziť ešte dnes na pobočke Slovenskej pošty na Sládkovičovej ulici. Výber vystavených originálov prinesie divákovi jedinečný filatelistický pohľad na 1. svetovú vojnu od jej začiatku v roku 1914 až do jej skončenia v roku 1918. Práve koniec bojov v prvej svetovej vojne si svet pripomína 11. novembra ako Medzinárodný deň veteránov. Ich česť a pamiatku si v tento deň pripomenie celá Európa o 11 hodine a 11 minúte zvukom zvonov a sirén. Sirény sa rozozvučia aj v Žiline.

Ďalšou výstavou, ktorá zdobí priestory radnice, je výstava diel akademického maliara Pavla Mušku. Autor je všestranne nadaný výtvarník, okrem textilných tapisérií, monumentálnej tvorby a akvarelov sa venuje tiež olejomaľbe, a práve svoje maľby predstavuje žilinským návštevníkom na výstave. Východiskom pre jeho súčasné abstraktne vyzerajúce krajiny a kompozície, sa stali skutočné záznamy prírody a krajinárskych motívov. Popri krajine tvoria samostatnú kapitolu jeho tvorby portréty, na ktorých zvečňuje prevažne jemu najbližšie osoby. Výstavu malieb Pavla Mušku si môžu návštevníci pozrieť do 30. novembra 2018 a Príležitostná výstava k 100. výročiu ukončenia 1. svetovej vojny potrvá do 16. novembra.

Autor: Mgr. Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Žilina si uctila padlých vojakov v Budatíne
Piateho mája si položením vencov a kvetov predstavitelia Národnej rady Slovenskej republiky, mesta Žilina a členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov uctili pamiatku padlých vojakov, ktorí bojovali za mier v 2. svetovej vojne.
viac
02.11.2018
Pozvánka na filatelistickú výstavu
Mesto Žilina vás pozýva na „Príležitostnú výstavu k 100. výročiu ukončenia 1. svetovej vojny“ a uvedenie príležitostnej poštovej známky. Vernisáž sa uskutoční v pondelok 5. novembra 2018 o 16.00 hod. na Radnici mesta Žilina.
viac
09.11.2018
Na počesť ukončenia prvej svetovej vojny zasadili Strom pokoja
Dnes, dva dni pred oslavami stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny, zasadili v Žiline pamätný Strom pokoja. Bude rásť na symbolickom mieste – na Vojenskom cintoríne na Bôriku, na mieste, kde sú pochovaní vojaci, ktorí padli v boji za mier.
viac
27.05.2020
Výstava v Považskej galérii umenia priblíži zlatú éru talianskeho filmu
Zlatú éru talianskeho filmu prostredníctvom filmových plagátov, letákov i fotosiek priblíži výstava "Fellini a sladký život Talianska" inštalovaná v Považskej galérii umenia (PGU) v Žiline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %