Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.03.2019 08:55

Dedinské múzeum Kušnierovec predstavuje minulosť obce


Obecné múzeum Trenčianska Turná. FOTO TASR - Radovan Stoklasa


Históriu obce Trenčianska Turná v Trenčianskom okrese a ľudové zvyky na strednom Považí predstavuje už celé štvrťstoročie dedinské múzeum Kušnierovec. Vzniklo spontánne v roku 1994, keď miestne ženy oslovili obyvateľov obce, a tí im darovali exponáty do múzea zo svojich povál.


Pri vzniku múzea stála Anna Zvalená, východniarka, ktorá už štyri desaťročia žije v Trenčianskej Turnej. "Pri 725. výročí prvej písomnej zmienky o Trenčianskej Turnej sme si my, ženy, babky, prababky povedali, že dedičstvo našich otcov musíme zachovať. Dostali sme k dispozícii bývalú prevádzkareň od obecného úradu, pochodili sme povale, pivnice, dokonca aj kuríny a za dva mesiace sme vzniklo malé dedinské múzeum," priblížila Zvalená s tým, že v malom domčeku kedysi pôsobil kušnier, človek, ktorý spracovával kože, preto múzeum dostalo názov Kušnierovec.       

Všetky exponáty v múzeu sú podľa nej originály, ktoré sa používali v dedine v dávnej či nedávnej minulosti. Návštevníci si tak môžu pozrieť autentické mužské, ženské i detské kroje s unikátnymi turnianskymi výšivkami, kolísku, poľnohospodárske pracovné nástroje, kuchyňu, krosná, písomnosti a mnohé iné. Niektoré z exponátov sú staré aj viac ako 100 rokov.       

Návštevníkmi múzea sú podľa nej najmä deti z materských a základných škôl zo širokého okolia. Múzeum Kušnierovec býva miestom rôznych tematických stretnutí, kde návštevníkom prakticky predstavujú život na dedine v minulosti. Okrem niekoľkých nadšencov sa do nich aktívne zapájajú aj deti z miestnej detskej folklórnej skupiny Štvorlístok. Múzeum a jeho nádvorie ožije folklórom aj v tomto roku počas osláv 750. výročia prvej písomnej zmienky.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2018
Obec by sa mala tento rok stať vlastníkom Turnianskeho hradu
Zrúcanina Turnianskeho hradu, ktorý sa týči na vrchu nad obcou Turňa nad Bodvou (okr. Košice-okolie), je obľúbeným cieľom turistov. Obec chce túto národnú kultúrnu pamiatku tento rok získať do svojho vlastníctva.
viac
19.08.2018
Zrúcanina hradu Korlátka prechádza rekonštrukciou
Hrad Korlátka, ktorý sa nachádza v zalesnenom teréne Malých Karpát v katastri obce Cerová v okrese Senica, dlhé desaťročia chátral. V tom poslednom sa však začalo s jeho postupnou opravou.
viac
23.04.2019
V obci majú veľký problém s odpadom, miestni upratujú takmer mesiac
V obci Lomnička na severnom Spiši majú veľký problém s odpadom. Ten sa priamo v intraviláne i v jeho okolí hromadil roky, vďaka aktivačnej práci ho tam už zhruba mesiac miestni obyvatelia upratujú.
viac
11.11.2019
Sivý Kameň bol kedysi kráľovským hradom, obnovujú ho dobrovoľníci
Názov dostal podľa sivej farby kameňa, z ktorého ho postavili krátko pred rokom 1350. Bývalý kráľovský hrad Sivý Kameň nad Podhradím v okrese Prievidza postavili pre potrebu zriadenia nového administratívneho centra v južnejšej oblasti Bojnického panstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %