Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.06.2019 10:30

Dedičstvo otcov a materí - prezentácia Fsk Svrčinka zo Svrčinovca


Fsk Svrčinka zo Svrčinovca


„Musíme dbať na kultúrne dedičstvo našich starých otcov a mám, udržiavať zvyky a tradície, prezentovať život našich predkov, lebo tam sú naše korene, naša minulosť a bohatstvo života každej generácie.“


Kto iný, ako folklórne skupiny, súbory, ľudové hudby, sólisti, inštrumentalisti, speváci ľudových piesní a zanietenci ľudového umenia, môže najkrajšie sprítomniť život v minulosti, život našich predkov.

Medzi týchto ľudí patrí aj Folklórna skupina zo Svrčinovca, ktorá vznikla v roku 1972 a funguje už krásnych 47 rokov. Hlavným zakladateľom bol pán Pavel Ondrišík a od roku 2014 pokračujú v tejto práci členovia, ženy, dievčatá a deti pod názvom Fsk Svrčinka.

23. júna 2019 sa po prvý krát so svojím pestrým kultúrnym programom predstavia v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica v programe „Dedičstvo otcov a materí“. Keďže je obdobie, kedy sa pália Jánske ohne, návštevníkom ponúkame si tento zvyk priblížiť o 13.00 hod. pri základnom kameni v skanzene, obohatený nádhernými ľubozvučnými piesňami z Kysúc v podaní Fsk Svrčinka. O 13. 30 hod. budú so svojim programom pokračovať na pódiu pri objekte Krčma z Korne. V ponuke je pre najmenší návšteva detskej izby, výstav, jazda na drezine a vláčiku na Historickej lesnej úvraťovej železnice.

Skvelý deň v skanzene Vám prajú organizátori podujatia, Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ Žilinský samosprávny kraj.

 

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
04.05.2019
Deň železnice v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica
Veľkým lákadlom pre turistov je Historická lesná úvraťová železnica - HLÚŽ.
viac
30.08.2019
Remeslo má zlaté dno – kováčstvo
Skanzen Vychylovka – Nová Bystrica je posiaty drevenicami hlavne zo zátopovej oblasti Riečnica a Harvelka. Medzi ne patrí aj Kováčska vyhňa v usadlosti Do Poništa.
viac
07.10.2019
Maškrty zo zabíjačky v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka
Ak vám prišla v októbri chuť na zabíjačkové špeciality, pozývame Vás do Skanzenu Vychylovka – Nová Bystrica v nedeľu 13. októbra 2019 na ochutnávku tradičných jedál zo zabíjačky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %