Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.06.2019 01:10

Cykloturistika v Malých Karpatoch


Cykloturisti z Ostravy


Pľúcami Bratislavy sú Malé Karpaty. Lesy v okolí mesta sú vyhľadávanými cieľmi turistov. V posledných rokoch sa rozmáha i cykloturistika. V pohorí Malých Karpát je vyznačených 132 cyklotrás o celkovej dĺžke 922 km.


Cyklotrasy sú vyznačené farebne. Zelená farba vyznačuje 19 trás o celkovej dĺžke 145 km , modrá značka znázorňuje 19 trás o dĺžke 243 km, červená farba vyznačuje 6 trás o dĺžke 134 km a žltá farba vyznačuje 41 tras o celkovej dĺžke 166 km. Na cyklotrasách najčastejšie stretnete turistov z Bratislavy, Trnavy a ďalších miest Slovenska ale i zahraničia.

Na potulkách po Malých Karpatoch sme stretli na Zochovej chate skupinu cykloturistov z Ostravy, ktorí štyri dni brázdili lesy Malých Karpát. Ako nám povedal ich vedúci Jiri Mlčoch spoločne jazdia od roku 1980. Skupinu tvoria prevažne dôchodcovia, manželské páry, ale i jednotlivci, ktorí majú svoju stránku, označujú sa „Nezlomení“, poznajú sa ešte ako skauti spred polstoročia. Pravidelne v nedeľu dopoludnia jazdia po lesoch v Beskidách okolo Ostravy. Spoločne cestujú autami i do zahraničia, boli už i v Rakúsku a tento rok sú na Slovensku. Cez internet si 30 členná skupina zabezpečila ubytovanie v Modre penzióne Harmónia. Dvadsať cyklistov malo podrobne rozpísane trasy, zvyšok účastníkov absolvovalo pešiu turistiku v okolí Modry, Červeného Kameňa , Zochovej chaty. Obdivovali novú rozhľadňu na Veľkej Homoli ale i hrad Červený Kameň. S vyznačením cyklotrás boli spokojní, kvalitné služby mali v penzióne Harmónia, kde sa chcú ešte vrátiť v období dozrievania hrozna , výroby vína a zoznámiť sa tak i s Malokarpatskou vinnou cestou. Na obrázku skupina cyklistov pred výjazdom z penziónu Harmónia do Malých Karpát.

Oblastná organizácia CR Malé Karpaty so sídlom v Modre spolu s TIC v Modre poskytuje pre turistov propagačné materiály a požadované informácie o ubytovacích ,stravovacích možnostiach a o pripravovaných  programoch podujatí na Malokarpatskej vinnej ceste.

 

Autor: František Mach


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2018
Brusel spoznal víno a umenie Malých Karpát a Južnej Moravy
Pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky sa v utorok 25. septembra konala v priestoroch Kancelárie Bratislavského samosprávneho kraja v Bruseli ochutnávka malokarpatských a juhomoravských vín spojená s vernisážou študentských diel.
viac
26.11.2020
Areál Malý Slavín v Malých Karpatoch sa dočká revitalizácie
Areál Malý Slavín, oddychovo-rekreačná zóna v Malých Karpatoch na trase medzi bratislavskou Račou a Záhorskou Bystricou, sa dočká revitalizácie. Pripravuje ju Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) spolu s mestskou organizáciou Mestské lesy v Bratislave. Projekt je naplánovaný na jar 2021.
viac
06.03.2021
Rekola prichádza s projektom lesného bikesharingu v lesoparku
Na Železnej studničke v Bratislave vznikol nový projekt lesného bikesharingu, teda zdieľaných bicyklov, do Malých Karpát.
viac
11.11.2021
Medzi Spariskami a Bielym krížom vybudovali novú turistickú trasu
V bratislavských mestských lesoch v Malých Karpatoch vybudovali novú turistickú trasu medzi Spariskami a Bielym krížom. Lesná cestička obchádza frekventovanú asfaltovú cyklotrasu, po ktorej viedla značka pôvodne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %