Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.11.2018 06:45

Cyklojazda Od Tatier k Dunaju 2019 sa bude konať po piaty raz


Ilustračná snímka TASR


Pacienti so sklerózou multiplex (SM) a ich sympatizanti sa piaty raz vyberú na cyklojazdu po Slovensku s názvom Od Tatier k Dunaju. Ročník 2019 má byť ročníkom výziev, pôjde o doteraz najnáročnejšiu trasu. Účastníci budú od 20. do 25. mája 2019 bicyklovať takmer po celom Slovensku.


Štartovať sa bude tradične na Štrbskom plese, trasa bude pokračovať so zastávkami v mestách Zuberec, Považská Bystrica, Prievidza a Dudince. Pelotón príde do cieľa vo Veľkom Mederi. Súčasťou zastávok v slovenských mestách bude aj divadelné predstavenie jednej herečky s názvom Duet pre jedného. Divák sa má cezeň možnosť dozvedieť o ochorení viac a vžiť sa do situácie pacientov, ktorí bojujú s touto nevyliečiteľnou chorobou.       

"V uplynulých dvoch desaťročiach sa udiali výrazné pokroky a zmeny v chápaní diagnózy SM, jej liečení, a hlavne v osvete. Aj takýmto spôsobom chceme našim sympatizantom a širokej verejnosti ukázať život z perspektívy pacienta, ako aj otvoriť priestor na diskusiu," hovorí Jaroslava Valčeková, predsedníčka Združenia sclerosis multiplex Nádej. Posolstvom tohto i ostatných ročníkov je podľa jej slov to, že ochorenie je v hlave. "Pokiaľ človek myslí pozitívne, nevzdáva sa a má okolo seba dostatok ľudí, ktorí ho motivujú k ďalším výzvam, môže nad ochorením vyhrať aj napriek tomu, že je nevyliečiteľné," dodala.       

Skleróza multiplex je chronické celoživotné autoimunitné degeneratívne ochorenie, ktoré postihuje bielu a sivú hmotu centrálnej nervovej sústavy. Na Slovensku je ňou postihnutých približne 10.000 ľudí. Často je nesprávne spájaná s demenciou či zabúdaním. Najčastejšie diagnostikovanou skupinou sú mladé ženy medzi 20. a 40. rokom života.       

"Približne polovica pacientov žije s chorobou 30 a viac rokov a približne tretina pacientov má pomalý a mierny priebeh ochorenia. U ďalších postupuje pomaly s pribúdaním symptómov. Približne tri až päť percent má ťažké priebehy, ktoré sa do piatich rokov od začiatku ochorenia končia smrteľne. Nesmierne dôležité sú preto včasná diagnostika a nasadenie správnych liečebných postupov, ktoré môžu ochorenie spomaliť, pacienta stabilizovať a viesť k primeranej kvalite života," zhrnul Ľubomír Lisý, neurológ z Nemocnice Ružinov v Bratislave.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2017
Na Liptove sa bude bicyklovať za dobrú vec
„Od Tatier k Dunaju“ – tak znie názov cyklistickej charitatívnej osvetovej akcie s medzinárodnou účasťou v prospech pacientov s chorobou sclerosis multiplex. Tento rok sa dejiskom pretekov stane opäť aj Liptov.
viac
24.07.2019
V Žiline otvorili chránenú dielňu pre pacientov so sklerózou multiplex
Združenie sclerosis multiplex Nádej (ZSMN) otvorilo v poradí tretiu chránenú dielňu na Slovensku, tentoraz v Žiline. Zariadenie má slúžiť ako stacionár i kreatívne centrum. TASR o tom v stredu informovala predsedníčka ZSMN Jaroslava Valčeková.
viac
14.08.2020
Cyklojazdu z Dubnice nad Váhom do Otrokovíc presunuli na september
Športové podujatie, počas ktorého poputujú obyvatelia Dubnice nad Váhom do moravského partnerského mesta Otrokovice, si svoje miesto v kalendári napokon nájde aj v tomto roku. Pandémia narušila pôvodné plány zrealizovať cyklojazdu v tradičnom júnovom termíne, na bicykle preto nasadnú 26. septembra.
viac
27.12.2021
ZMOS počas roka prinášal inšpiráciu dobrej praxe
Združenie miest a obcí Slovenska počas končiaceho roka predstavilo 12 príkladov dobrej praxe. Každý z nich je príkladom úspešného, inovatívneho a udržateľného riešenia, ktoré môže inšpirovať ostatné samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %