Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
29.04.2019 07:05

Cyklobusy spúšťame už 1. mája


Ilustračná snímka (žsk)


Žilinská župa štartuje sezónu cyklobusov skôr ako po minulé roky. Autobusy s prívesmi na bicykle vyrazia na Kysuce do Bystrickej doliny a do Turca už 1. mája.


Cyklobusy vstupujú do piatej sezóny. Doposiaľ v Žilinskom kraji prepravili vyše 4700 cestujúcich s bicyklami, pričom najviac cyklistov sa autobusmi previezlo vlani – 1507.  Najvyťaženejší je spoj do Novej Bystrice. V minulom roku stúpol záujem aj o linky do Turca.

Prepravu cyklobusmi financuje Žilinská župa. Vlani pridala k štandardnej prevádzke súťaž o atraktívne ceny. Takisto zorganizovala cyklovýlety so skúsenými sprievodcami, ktorí cyklistov vzali na zaujímavé trasy v Turci. ,,Práve od cestujúcich prišla požiadavka, aby cyklobusy vyrazili na cesty už skôr ako v júni. Rozhodli sme sa vyskúšať to zatiaľ na dvoch trasách – Kysuce a Turiec. Pre cestujúcich, ktorí s nami 1. mája odštartujú cyklosezónu a odvezú sa cyklobusom na Kysuce, máme v spolupráci s Kysuckým múzeom pripravenú aj špeciálnu akciu. Lístok z cyklobusu budú môcť cyklisti použiť ako 50 % zľavový kupón na vstup do Skanzenu Vychylovka, ktorý 1. mája otvára svoje brány po zimnej prestávke,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová. Zvýhodnená ponuka platí len počas prvomájového sviatku. Návštevníci skanzenu si v tento deň o 13. hodine môžu pozrieť tradičný zvyk – stavanie mája.

Od stredy 1. mája začnú cyklobusy jazdiť aj do Turčianskych Teplíc. Do Terchovej  budú premávať od 9. júna. Všetky cyklobusové spoje jazdia  počas víkendov a sviatkov, od 12. júla aj v piatky. Sezóna trvá do 29. septembra. Cestujúci s bicyklami platia v cyklobusových spojoch štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok za bicykel je 50 centov. Kapacita cykloprívesu pri spojoch na Kysuce a do Turca je 24 bicyklov, autobusy  do Terchovej jazdia s nosičmi, na ktoré sa zmestí 6 bicyklov.

Milovníci cyklistiky sa vďaka preprave bicyklov autobusmi môžu pohodlne a bezpečne dostať k atraktívnym trasám a vyhnúť sa frekventovaným cestám. Na území Žilinského kraja je vyznačených 218 cykloturistických trás. ,, Rozvíjať cyklodopravu a cykloturistiku na území nášho kraja je jednou z priorít župy v oblasti cestovného ruchu. I naďalej pokračujeme v príprave budovania Vážskej cyklodopravnej magistrály, momentálne je vybudovaný úsek od hradu Budatín cez vodné dielo Žilina po začiatok obce Strečno,“ dodala županka. V príprave sú projekty 25-kilometrového úseku od hranice Žilinského kraja s Trenčianskym krajom, cez Bytču až do Žiliny a tiež takmer 17-kilometrového úseku zo Strečna do Vrútok. V Žiline by mal tento rok pribudnúť ďalší takmer 4-kilometrový úsek asfaltovej cyklotrasy popri Váhu (v úseku Budatínsky most – Hydrouzol).

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
11.09.2017
Cyklobusy budú premávať až do konca septembra
Aj po skončení letných prázdnin stále jazdia na cestách župné cyklobusy. Počas víkendov a sviatkov môžu cyklisti využiť unikátny spôsob prepravy až do nedele 1. októbra 2017.
viac
08.06.2018
Cyklobusy opäť vyrážajú na cesty
Župné cyklobusy sa v nedeľu 10. júna vracajú na cesty v Žilinskom kraji. Premávať budú do troch cyklodestinácií až do 30. septembra a to cez víkendy a sviatky. Počas letných prázdnin od 6. júla do 31. augusta aj v piatky.
viac
29.04.2019
Dúbravka privíta máj spevom a tancom
Bratislavská mestská časť Dúbravka v utorok 30. apríla postaví máj pred domom kultúry. Informovala o tom Lucia Marcinatová z tlačového oddelenia mestskej časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %