Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.06.2018 08:10

Cyklobusy opäť vyrážajú na cesty


Ilustračná snímka


Župné cyklobusy sa v nedeľu 10. júna vracajú na cesty v Žilinskom kraji. Premávať budú do troch cyklodestinácií až do 30. septembra a to cez víkendy a sviatky. Počas letných prázdnin od 6. júla do 31. augusta aj v piatky.


Tri páry spojov budú jazdiť zo Žiliny do Terchovej, do Novej Bystrice a dva páry do Turčianskych Teplíc. „Je to služba pre ľudí, ktorá milovníkov bicyklovania priblíži za atraktívnymi cyklotrasami v Žilinskom kraji a je to zároveň aj možnosť ako sa pohodlne vyhnúť frekventovaným cestám. Cyklobusy môžu využiť aj peší turisti, pretože všetky smerujú do zaujímavých destinácií,“ uviedla predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

 Cyklobusy fungujú od roku 2015, kedy začali premávať dve linky k Bystrickej cyklomagistrále na Kysuciach a do Terchovej. Vlani k ním pribudla novinka do regiónu Turca.

 Bicykle sú prepravované na špeciálnych prívesoch za vozidlom, ktoré umožňujú odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice sú to cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov, na trase zo Žiliny do Terchovej sú využívané nosiče pre šesť bicyklov. Bicykle na vozíky vykladajú stevardi.

 Cestujúci s bicyklami platia v cyklobusových spojoch štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok za bicykel je 50 centov. Cyklisti si môžu miestenky rezervovať alebo zakúpiť online na  www.amsbus.sk alebo priamo v klientskych centrách SAD Žilina v Žiline, Čadci a Martine. ,,Vlani sme zaznamenali výrazný nárast využitia miestenkového systému, kde až 57 percent cyklistov si svoj výlet plánuje dopredu a kupuje si miestenku,“ konštatoval Peter Pobeha, generálny riaditeľ SAD Žilina.

 Vlani cyklobusy za tri mesiace okrem bežných cestujúcich previezli aj takmer 1300 ľudí s bicyklami. Najväčší záujem bol o cyklovýlety na Kysuce, kde bolo veľa spojov plne vypredaných.

 Minuloročné víkendové uzávierky pod Strečnom počas sanácie skalného brala výrazne obmedzili aj cyklobusy zo Žiliny do Turca. Cieľom župy je zvýšiť záujem aj o túto linku. ,,Počas letných prázdnin vyskúšame pilotný projekt a počas vybraných víkendov bude pre cestujúcich na Turiec k dispozícii aj cyklosprievodca, ktorý prevedie výletníkov po zaujímavých miestach,“ uviedla žilinská županka Jurinová.

 Žilinská župa pripravuje veľkú prázdninovú súťaž o atraktívne ceny, ktoré môžu cestujúci vyhrať, ak sa odvezú cyklobusom. Dôležité je, aby si odkladali cestovné lístky na cyklobus, z ktorých sa bude na záver prázdnin žrebovať.

 Viac informácií o trasách, cenách a cestovnom poriadku nájdu záujemcovia na internetovej stránke Žilinskej župy www.zilinskazupa.sk alebo na stránke dopravcu www.sadza.sk/cyklobus/.

 Kam jazdia župné cyklobusy?

Žilina – Krásno nad Kysucou – Stará Bystrica – Nová Bystrica: Bystrická magistrála je bezpečný cyklochodník vybudovaný mimo hlavnej cesty. Možnosť navštíviť skanzen vo Vychylovke s lesnou úvraťovou železničkou, kostol v Zborove nad Bystricou s vitrážami Vincenta Hložníka, či orloj v Starej Bystrici.

Ďalšia cyklotrasa vedie okolo Vodnej nádrže Nová Bystrica, kde sa zachoval kostol zo zaplavenej dedinky Riečnica. Kapacita cykloprívesu za autobusom je 24 bicyklov.

Žilina – Varín – Belá – Terchová: cyklotrasy chotárom Juraja Jánošíka, či už po zvlnenej krajine, alebo po náročnejšom kopcovitom teréne. V Terchovej možnosť navštíviť nedávno vybudovanú rozhľadňu Terchovské srdce, ale i expozíciu Považského múzea Jánošík a Terchová (v budove Obecného úradu). Kapacita nosiča na autobuse je 6 bicyklov

Žilina – Vrútky – Martin – Blatnica – Turčianske Teplice: stovky kilometrov cyklotrás, ktoré sú tématicky ladené – okolo hradov, rozhľadní, za históriou či osobnosťami. Pre rodiny s deťmi na bicykloch je vhodná trasa z Blatnice cez Gaderskú dolinu. Kapacita cykloprívesu je 24 bicyklov.

Autor: (ts-žsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Župné cyklobusy môžete využiť posledných 18 dní
Už len 18 dní budú premávať jedinečné autobusy vybavené špeciálnymi cyklovozíkmi. Žilinská župa aj tento rok pripravila pre milovníkov cyklistiky úspešný koncept cyklobusov, ktoré toto leto prepravili od polovice júna do konca augusta už 933 cestujúcich s bicyklami.
viac
11.09.2017
Cyklobusy budú premávať až do konca septembra
Aj po skončení letných prázdnin stále jazdia na cestách župné cyklobusy. Počas víkendov a sviatkov môžu cyklisti využiť unikátny spôsob prepravy až do nedele 1. októbra 2017.
viac
04.07.2019
Žilinská župa hľadá osobnosti kraja
Žilinská župa opäť ocení osobnosti kraja. Nominovať ľudí na najvyššie župné ocenenie môže verejnosť, poslanci ŽSK, občianske združenia, umelecké i vedecké inštitúcie. Uzávierka nominácii je 31. augusta 2019.
viac
27.11.2019
Viac ako milión na podporu a rozvoj regiónov
Žilinská župa predstavila nový dotačný systém. Na rozvoj regiónov a podporu významných aktivít pôjde na nasledujúci rok 1,3 milióna eur. To je o 530-tisíc eur viac v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V praxi to bude znamenať podporu väčšieho okruh tém a oblastí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %