Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.08.2019 09:30

Čo vás čaká a neminie na Furmanských pretekoch


Ilustračný výrez plagátu


Furmanské preteky sú TOP udalosťou v roku, na ktorú sa tešia malí aj veľkí, mladí aj starí, mešťania, ale aj dedinčania. Už po ôsmykrát prebehnú v areáli Sobraneckých kúpeľov preteky furmanov, ktorí toto zastarané a ťažké remeslo stále ovládajú. A to nie len tak hocijako, ale ako praví majstri.


Podujatie odštartuje registráciou súťažných družstiev už o 9. hodine ráno a následným začiatkom súťažných disciplín. Všetci návštevníci sa môžu tešiť na bohatý sprievodný program hneď od otvorenia areálu a celého podujatia.

Tým hlavným lákadlom je, ako inak, samotné zápolenie furmanov a ich koní. Prvé súboje prebehnú už doobebu. Pripravte sa na silnú atmosféru, kde sa bude adrenalín a sila niesť vzduchom.

Gastromastri a milovníci dobrého jedla si prídu na svoje počas súťaže o najlepší Furmanský guľáš. Samozrejme, neostane len pri ňom. Košický klub kuchárov a cukrárov predstaví svoje schopnosti naživo. Zasúťažia si aj zahraniční kuchári z Ukrajiny a Poľska, ktorí navaria ich typické špeciality.

Počas celého dňa sa bude z areálu ozývať hudba a spev. Čakajú na vás vystúpenia folklórnych skupín - Čemerňanka, Ostroški, ale predstavia sa aj Zemplínski heligonkári a Sobrančanky.

Verejnosť určite poteší aj súťaž O najkrajší pár koní, kedy porotou sú práve diváci. Po vyhodnotení hlavných pretekov začne pravá furmanská zábava pod taktovkou MUZIKY Milana Rendoša.Deň plný zábavy a krásnej “podívanej” ukončí koncert speváčky KRISTÍNY.

Furmanské preteky ostanú verné svojej povesti a každý z nich odíde spokojný. Okrem hlavného predstavenia a vystúpení budú na programe aj tvorivé workshopy pre deti aj dospelých. Môžete sa naučiť plieskať bičom, nahliadnete do tajomstiev kováčstva a keramiky alebo si zaspomínate na staršie ročníky tohto podujatia vďaka Fotopríbehom.

Detskí diváci sa tiež nebudú nudiť a popri množstve súťaží budú mať k dispozícii náučný chodník alebo možnosť zoznámiť sa s lesnou pedagogikou.

Skvelý program, atmosféra, prostredie, ale aj samotné okolie podujatia lákajú každého, kto nerád sedí doma a túži po zážitkoch. Tešíme sa na vás.

Autor: (terraincognita.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2017
Nenechajte si ujsť pestrý víkend v bratislavskom regióne
Návštevníci bratislavského regiónu sa tento víkend môžu tešiť na podujatia Bratislava in the sky, LARP Kráľovstvo Vína, Summer Night Hafla 2017 - Oriental Garden party, Iva Bittová & Mucha Quartet (Viva Musica), Muž so železnou maskou na Červenom Kameni, Svätojakubský jarmok, 3. GULÁŠ FEST.
viac
27.06.2020
Rodiny s deťmi budú môcť cestovať autobusom za 1 euro
Trnavská župa pripravila pre dospelých s deťmi tzv. rodinný cestovný lístok. V prímestskej autobusovej doprave budú môcť cestovať za symbolické 1 euro. Je to ďalší z krokov, ktorým župa podporuje cestovný ruch a propaguje strávenie tohtoročného leta na svojom území.
viac
08.07.2021
Vzdušné Zámky ponúknu deťom sériu umeleckých workshopov
Množstvo umeleckých aktivít ponúknu počas víkendu deťom v Nových Zámkoch viaceré tvorivé dielne. Tie sú súčasťou Prehliadky animovaného filmu a knižnej ilustrácie Vzdušné Zámky.
viac
25.01.2024
XVI. preteky gazdovských koní
Obec Liptovská Štiavnica v spolupráci s miestnym Poľnohospodárskym družstvom Ludrová pozýva širokú verejnosť a milovníkov krásnej prírody a koní na XVI. ročník pretekov gazdovských koní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %