Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.02.2019 11:45

Čo pripravuje Európska chemická agentúra na ochranu pred mikroplastmi


Ilustračná snímka


Európska chemická agentúra (ECHA) pripravuje návrh na zákaz súčasného používania 90 percent druhov mikroplastov. Prijatím tohto opatrenia by podľa ECHA bolo možné každoročne postupne predísť výrobe 36-tisíc ton mikroplastových častíc a vláken, ktoré sú pridávané najmä do drogériových výrobkov.


 Odporúčané opatrenia, na ktoré čaká EÚ, by mohli po ich prijatí vojsť do platnosti už v budúcom roku.

ECHA zverejnila, že v súčasnosti zámerne pridávané mikroplasty sa najviac hromadia v splaškových kaloch, ktoré sa využívajú ako hnojivá. Iba neporovnateľne nižšie percento týchto mikročastíc sa priamo uvoľňuje do vodného prostredia. Vzhľadom na doterajšie zistenia predstavujú dlhoročné riziko pre zdravie živých organizmov (vrátane človeka) a vôbec pre životné prostredie. To je dôvod, pre ktorý ich obmedzenie na úrovni štátov EÚ považuje ECHA za odôvodnený. 

Predpokladá sa, že návrh ECHA sa stane súčasťou smernice o opatreniach ohľadne postupného riešenia budúcnosti odpadov  v rámci štátov EÚ, ktorú Európsky parlament avizoval koncom minulého roka.

ECHA, ktorá sídli vo fínskych Helsinkách, bola zriadená v roku 2007. Zamestnáva vyše 600 pracovníkov.  Spolupracuje s medzinárodnými organizáciami a ďalšími zainteresovanými stranami s cieľom podporovať bezpečné používanie chemických látok, vrátane identifikácie takých, ktoré vzbudzujú obavy, a zároveň prijíma opatrenia týkajúce sa riadenia týchto rizík.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Primátor predloží poslancom pôvodné VZN o zákaze hazardu
Petičný výbor zložený zo starostov mestských častí na čele s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom sa vo štvrtok (2. 3.) stretol, aby prediskutoval ďalší postup pri všeobecne záväznom nariadení o zákaze hazardu.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
10.09.2020
Iniciatívy na zlepšenie kvality ovzdušia a zdravia obyvateľov
Podľa správy Európskej environmentálnej agentúry kvalita životného prostredia v Európe, najmä znečistenie ovzdušia, zásadným spôsobom ovplyvňuje naše zdravie a dobré životné podmienky.
viac
29.06.2021
ZMOS uplatnilo zásadné pripomienky k pozemkovým úpravám
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k Návrhu opatrení na urýchlené vykonanie pozemkových úprav v SR z dielne rezortu pôdohospodárstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %