Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.08.2019 09:35

Čierne skládky treba nahlasovať, apeluje ZMOS, MŽP ich rieši odpadovou politikou


Ilustračná snímka


Všímavosť ľudí považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pri čiernych skládkach za dôležitú. „Včasné odstránenie čiernej skládky je omnoho lacnejšie, ako jej neskoršia, finančne drahá likvidácia s problematickým dokazovaním jej pôvodcu,“ pripomenul hovorca združenia Michal Kaliňák.


S informáciou o čiernej skládke sa môžu občania obrátiť na mestá a obce, ale aj odbory životného prostredia na okresných úradoch.       

Ak sa pôvodca čiernej skládky nezistí, jej likvidácia je na pleciach samosprávy. „Je financovaná z peňazí, ktoré mohlo mesto či obec využiť na ktorýkoľvek iný účel v rámci svojich priorít, rozvoja služieb a podobne,“ upozornil Kaliňák. Zvýšené náklady obce sa podľa Zuzany Onufer z tlačového odboru Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR môžu premietnuť aj vo výške miestneho poplatku za komunálny odpad.       

Envirorezort vidí riešenie čiernych skládok v zmene odpadovej politiky tak, aby sa viac oplatilo triediť a recyklovať. „Veľké nádeje vkladáme aj do zákona o zálohovaní PET fliaš a plechoviek, ako aj do zákazu predaja vybraných jednorazových plastov,“ načrtla Onufer.       

Konkrétne opatrenia prináša podľa Onufer aj vo februári schválená Envirostratégia 2030. „Napríklad, ak obec alebo súkromný vlastník pozemku ani po výzve orgánu štátnej správy neodstráni nelegálnu skládku odpadu, odstránia ju kompetentné štátne organizácie na náklady vlastníka pozemku, prípadne obce, v ktorej katastri sa skládka nachádza,“ uviedla.

Čierne skládky najčastejšie vznikajú na opustených, nestrážených pozemkoch, na ktoré ľudia nechodia často. „Aj preto samosprávy zvyšujú pozornosť takýmto lokalitám, dokonca máme skúsenosti s tým, že sa osvedčili napríklad fotopasce alebo pravidelné kontrolné výjazdy, monitoring opustených plôch a inštalácia oddychových zón na pozemkoch, ktoré boli miestom častého zakladania čiernych skládok,“ priblížil Kaliňák.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
18.09.2020
Dobrovoľnícke podujatie Naše mesto prináša viac ako 140 aktivít
Čistenie povodia Malého Dunaja, čistenie lesíka, zbieranie odhodených odpadkov či likvidácia nelegálnych skládok.
viac
12.01.2021
Na Slovensku má byť v roku 2021 zatvorených 21 skládok
V roku 2021 má byť zatvorených 21 skládok na Slovensku. Envirorezort ich zatvorenie avizuje dlhodobo.
viac
09.12.2021
ZMOS navrhuje, aby nelegálne skládky odpadov odstraňovali nezamestnaní
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) navrhuje, aby nezamestnaní v rámci aktivačných opatrení odstraňovali v obciach a mestách nelegálne skládky odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %