Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
07.02.2016 11:00

Chrípka trápi Slovensko lokálne. Epidémie prepukajú začiatkom februára


Pre chrípku zatvorili už niekoľko škôl. Nemocnice hlásia oproti minulému týždňu nárast chrípky. (Foto: Pixabay.com)


Chrípka trápi Slovákov zatiaľ iba lokálne. Do celoslovenskej epidémie ešte neprerástla. Zväčša k tomu dochádza na prelome januára a februára. Chorých na chrípku a akútne respiračné ochorenia (ARO) nie je viac ani v porovnaní s predchádzajúcou chrípkovou sezónou.


"Situácia je momentálne stabilná," uviedla pre TASR Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.  Pre chrípku zatvorili tento týždeň 23 materských, 15 základných škôl a jednu strednú školu. Počet chorých na chrípku a jej podobné ochorenia počas piateho kalendárneho týždňa vzrástol. Lekári nahlásili 6207 ochorení, čo predstavuje 10,6 percenta z celkového počtu hlásených akútnych respiračných ochorení. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ide o nárast chorobnosti o 25,7 percenta. Chorobnosť na ARO tento týždeň vzrástla. Lekári hlásili 58.674 prípadov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 14,7 percenta. Najvyššia chorobnosť na ARO bola v Bratislavskom kraji, najnižšia v Banskobystrickom. Najviac choré boli deti do päť rokov. 

Epidémie prepukajú vo februári

Chrípková sezóna sa začína s príchodom októbra a trvá až do apríla nasledujúceho roka. Výskyt chrípky býva prerušený vianočnými prázdninami, začiatkom februára zvyčajne prerastá do epidémie. Odborníci pri prvých príznakoch radia ostať doma a liečiť sa, pričom chorý by mal zostať doma až do uzdravenia. Odporúčané sú lieky na tlmenie bolesti hlavy, svalov a zníženie teploty. Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí podľa hygienikov dodržiavanie zásad osobnej hygieny, konkrétne časté umývanie rúk vrátane používania jednorazových vreckoviek a ich bezpečné likvidovanie. Najúčinnejšou formou prevencie je však očkovanie, ktoré hradia zdravotné poisťovne. Rizikovými skupinami sú najmä ľudia s oslabeným imunitným systémom, chronicky chorí a ľudia nad 60 rokov. Najvyššia chorobnosť je do 15. roku života, pretože školské kolektívy sú ideálnym miestom na šírenie ochorenia. Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2024
BVS opäť ponúka bezplatnú analýzu vzoriek vody zo studní
Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pri príležitosti Svetového dňa vody (22. 3.) opäť ponúka záujemcom bezplatnú analýzu vzoriek vody z domácich studní na prítomnosť dusičnanov a celkovú tvrdosť. Ponúka tiež analýzu pitnej studničnej vody zameranú na pesticídy.
viac
16.03.2024
Záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci
V pondelok doobeda 18. marca 2024 v hoteli Tatra v Bratislave sa koná záverečná konferencia k projektu slovensko-ukrajinskej spolupráci „Zdieľaním skúseností a partnerstvami spájame cezhraničné regióny“, na ktorú sú stále voľné kapacity.
viac
12.03.2024
MŠVVaM varuje pred seminárom pre učiteľov šíriacim hoaxy a nebezpečné informácie
Rezort školstva varuje pred takzvaným "vzdelávacím seminárom pre učiteľov", ktorý organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. Pozvánku na toto podujatie šíriace nenávisť, hoaxy a nebezpečné informácie dostali do svojich schránok učitelia.
viac
15.03.2024
Banská Bystrica ožije veľkonočnou atmosférou, osadia brezu a otvoria trhy
Historické centrum Banskej Bystrice už v piatok (15. 3.) ožije veľkonočnou atmosférou. Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb osadia na Námestí SNP tradičnú veľkonočnú brezu, o jej výzdobu sa postarajú zamestnanci kultúrneho centra Robotníckeho domu.e
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %