Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
14.03.2018 01:50

Cestu v Oravskej Lesnej potrebujeme opraviť kvalitne


Ilustračná snímka


Žilinský samosprávny kraj má záujem riešiť kritickú cestu v Oravskej Lesnej. Treba však dodržať technologické postupy, aby sa vozovka po pár mesiacoch nerozpadla.


,,Uvedomujem si a veľmi ma mrzí, čo zažívajú ľudia, pretože už niekoľko mesiacov musia denne znášať a strpieť jazdu po nekvalitnej ceste, ktorá vedie cez obec. Je to situácia, ktorú naše vedenie nespôsobilo, ale musíme ju riešiť. Žiaľ rekonštrukcia po zdĺhavom verejnom obstarávaní začala v podstate na prahu zimy, čo bolo podľa môjho názoru nevhodne načasované. Práce po vyfrézovaní vozovky už nebolo možné dokončiť a cesta je rozpadnutá oveľa viac. V rekonštrukcii sme pripravení okamžite pokračovať, no nemôžeme sa unáhliť, aby to nebolo na úkor kvality,“ uviedla Erika Jurinová, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.

V stredu 14. marca sa v Breze uskutoční kontrolný deň, kde sa bude prioritne riešiť cesta v Oravskej Lesnej. Je nevyhnutné podrobne zistiť aký je stav cesty po zime. Nasledovať budú merania únosnosti vozovky, aby sa určil najvhodnejší technologický spôsob jej súvislej opravy.

Klimatické podmienky zatiaľ neumožňujú klásť nový asfaltový povrch, pretože by to bolo veľkým rizikom. Pre opravu cesty nie je dôležitá len teplota vzduchu, ale najmä vozovky, ktorá pri nízkych hodnotách neumožňuje kvalitné trvalé položenie asfaltu, pretože by sa mohol v krátkom čase poškodiť.

,,Peniaze na opravu cesty v Oravskej Lesnej sú, náš jediný záujem je, aby sa urobila naozaj poriadne, aby sme ju nemuseli do roka znovu opravovať,“ zdôraznila Jurinová.

 Na Žilinskú župu sa s prosbou o urgentné riešenie obrátil aj starosta obce Oravská Lesná Marek Majdiš. ,,Situácia v obci Oravská Lesná je kritická, ľudia si na poškodenej ceste ničia svoje automobily. Ako starostu našej obce ma tento stav trápi, vrhá na moju osobu i na obec zlé svetlo aj napriek tomu, že za tento stav vôbec nie sme zodpovední a nevieme ho ovplyvniť,“ povedal starosta Majdiš.

Rekonštrukciu cesty II. triedy na Orave župa hradí z eurofondov a hotová by mala byť do konca mája 2018. Zhotoviteľ – spoločnosť Cesty SK Košice sľubuje životnosť vozovky až 25 rokov.

 

Autor: (ts-zsk-Lukáš Milan)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2018
Župné sčítače dopravy potvrdili porušovanie predpisov
Žilinská župa aj na podnet občanov v marci monitorovala prejazd vozidiel prostredníctvom automatického sčítacieho zariadenia na začiatku obce Oravská Lesná. V úseku je predpísaná rýchlosť 50 km/h a zakázaný prejazd vozidiel nad 12 metrov.
viac
12.04.2018
Hlavné mesto začína po zime opravovať prvé úseky ciest v Bratislave
Bajkalská a Dolnozemská sú prvé dva úseky, ktoré začína opravovať hlavné mesto. Z harmonogramu opráv na rok 2018 ide o dva najdlhšie úseky. Dolnozemskú v úseku od okružnej križovatky s Panónskou po odbočku na Kutlíkovu, a to všetky jazdné pruhy v oboch smeroch začalo mesto opravovať 3. apríla.
viac
16.04.2020
KSK pokračuje v rekonštrukciách ciest
Opravy ciest v Košickom samosprávnom kraji (KSK) pokračujú, situácia spojená s novým koronavírusom práce nestopla. Informovala o tom hovorkyňa KSK Anna Terezková.
viac
18.05.2022
Cestu medzi Zákamenným a O. Lesnou budú po piatich rokoch opäť rekonštruovať
Cestu medzi obcami Zákamenné a Oravská Lesná bude Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) po piatich rokoch opäť rekonštruovať. Potvrdila to predsedníčka ŽSK Erika Jurinová s tým, že cesta je vo veľmi zlom stave. Na práce vyčlenili 700 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %