Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.04.2018 07:40

České hrady a zámky odhalia poklady svojich bývalých šľachtických majiteľov


V Českom Krumlove bude prezentovaný príbeh zlatého Eggenberského koča, ktorý bol vytvorený v Ríme (1638)


Okrem osláv 100. výročia vzniku Československa je hlavným tohtoročným programom Národního památkového ústavu (NPÚ) v Prahe projekt Šlechta českých zemí v evropské diplomacii.


"Zachovalo sa množstvo veľmi cenných dokumentov o diplomatických mierových aktivitách i umeleckých diel po šľachtických vlastníkoch hradov a zámkoch. Je o tom aj výstava o štyroch mierových diplomatických projektoch, ktoré významne ovplyvnili európske a svetové dejiny. Uvidia ju i v Bruseli, centre súčasnej európskej diplomacie," povedal pre TASR Petr Pavelec, riaditeľ územnej správy NPÚ v Českých Budějoviciach.       

Podľa organizátorov je to aj pokračovanie dlhodobého a verejnosťou obľúbeného projektu Po stopách šľachtických rodov. Teraz sa ním NPÚ pripája k Európskemu roku kultúrneho dedičstva. Šľachta vo svojom privilegovanom spoločenskom postavení sa angažovala v diplomacii už od stredoveku a významní aristokrati pracovali v diplomatických službách i v ére občianskej spoločnosti od 19. storočia aj v období prvej Československej republiky po roku 1918. NPÚ má o tom veľa predmetov, písomných a iných dokumentov. Ich diplomaciu pripomenú výstavy, komentované prehliadky a iné sprievodné kultúrne podujatia na vyše štyridsiatich pamiatkových objektoch.       

Napríklad na zámku v Českom Krumlove bude prezentovaný príbeh zlatého Eggenberského koča, ktorý bol vytvorený v Ríme (1638) špeciálne pre najvyššiu diplomatickú misiu kniežaťa Jana Antonína I. z Eggenbergu o oznámení voľby Ferdinanda III. Habsburského novým rímskym cisárom pápežovi Urbanovi VIII. Zámok Kynžvart pripomenie aktivitami úlohu kniežaťa Klementa Václava Metternicha v európskej diplomacii, zámok Červená Lhota zase posledného rakúsko-uhorského veľvyslanca vo Vatikáne princa Johanna Schönburg-Hartensteina. Prehliadková trasa zákupského zámku bude obohatená o tri reinštalované izby, ktoré pripomenú osobnosť Orlíka, vojvodu zákupského.       

Expozícia na zámku Hradec nad Moravicí zmapuje životný príbeh diplomata Karola Maximiliána VI. kniežaťa Lichnovského. Výstava v Benešove nad Ploučnicí Vchynský - diplomat v službách Valdštejna pripomenie rolu grófa Viliama Kinského z Vchynic a Tetova v rokoch 1630-1634 pri sprisahaní Albrechta z Valdštejna proti cisárovi Ferdinandovi II. Štýrskému. Na významný šľachtický rod Kostkovcov z Postupic, ktorého členovia boli poverovaní dôležitými diplomatickými úlohami v službách kráľa Jiřího z Poděbrad a Vladislava Jagelovského upozorní výstava na hrade Bouzov.       

Osobnosť diplomata, kardinála zo Štrasburgu Ludvíka René Rohana na Sychrove vykreslí v kontexte dobovej hudby komponovaný večer Obrazy a hudba. Kvetinové inštalácie v interiéroch s názvom Farby sveta stvárnia jednotlivé krajiny či časti sveta s ohľadom na pôvod kvetín a farieb, ktoré nesú ďalšiu symboliku. Špeciálne prehliadky kláštora Kladruby o pôsobení rodu Windischgrätz v európskej diplomacii dotvorí aranžovanie živých kvetov. Kostýmované nočné prehliadky Krásneho Dvora s názvom Z Istanbulu na Krásný Dvůr predstaví prvých majiteľov z rodu Černínov aj orientálnu kuchyňu. Kostýmované prehliadky zámku Duchcov zase najznámejšieho milovníka Giacoma Casanovu ako intrigána, špióna i diplomata.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Otvorenie výstavy na tému „100 rokov slovenskej diplomacie“
Na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák 19. marca otvoril výstavu na tému „100 rokov slovenskej diplomacie“.
viac
29.05.2019
Katedra už 55 rokov formuje budúcnosť cestovného ruchu
Katedra cestovného ruchu na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici už 55 rokov vzdeláva mladých ľudí, ktorí sa podieľajú na rozvoji cestovného ruchu na Slovensku aj v zahraničí. Je najstaršou a najprestížnejšou univerzitnou školou so zameraním na cestovný ruch na Slovensku.
viac
27.03.2021
Ponitrianske múzeum priblíži atmosféru aristokratických poľovačiek
Zaujímavosti o poľovačkách aristokracie prináša výstava, ktorú v piatok sprístupnili v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Expozícia s názvom Na postriežke so šľachtou v revíroch pod Tribečom ponúkne aj množstvo informácií o poľovných revíroch bývalej Nitrianskej a Tekovskej župy v rokoch 1800 až 1945.
viac
25.02.2023
Rok vojny na Ukrajine reflektuje výstava na Vajanského nábreží v Bratislave
Rok vojny na Ukrajine reflektuje fotografická výstava, ktorú pod názvom Rok neporaziteľnosti otvorili v piatok v Bratislave. Pripravilo ju ukrajinské veľvyslanectvo v SR a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS). Inštalovaná je v parčíku na Vajanského nábreží a potrvá do 24. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %