Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.05.2018 07:20

Červené nosy pomáhajú v Žiline už 12 rokov


Červené nosy prinášajú radosť deťom v žilinskej nemocnici


Od roku 2006 sa deti na oddelení pediatrie a pediatrickej ortopédie žilinskej nemocnice tešia z návštev profesionálnych zdravotných klaunov z OZ Červený Nos Clowndoctors. Každý pondelok a štvrtok prinášajú radosť a smiech nielen detským pacientom, ale aj ich rodičom, lekárom a sestričkám.


Ako uviedla vedúca sestra oddelenia pediatrie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Katarína Krajčiová, návštevy zdravotných klaunov majú úspech u pacientov všetkých vekových kategórií. „Máme aj deti vo veku 15 či 18 rokov, pri ktorých musíme komunikáciu viesť predsa len trochu iným spôsobom ako pri menších deťoch, preto nás vždy teší, keď vidíme, ako sa aj títo tínedžeri smejú a pri návšteve červených nosov sa im zlepší nálada. Zdravotní klauni pomáhajú našim pacientom na chvíľu zabudnúť na nepríjemnú chorobu, ktorá ich trápi a kvôli ktorej nemôžu byť vonku s kamarátmi, a rovnako vedia vyčariť úsmev našim kolegom po ťažkom dni, a za to sme im veľmi vďační,“ priblížila K. Krajčiová s tým, že každý pracovný pondelok môžu klaunov stretnúť nielen hospitalizovaní pacienti, ale aj návštevníci detských ambulancií v budove detskej polikliniky žilinskej nemocnice.

Profesionálni zdravotní klauni sa podľa koordinátorky tímu OZ Červený Nos Clowndoctors pre severoslovenský región Michaely Pastorkovej pravidelne školia v rôznych oblastiach klaunského umenia a klauniády vždy prispôsobujú aktuálnej situácii či nálade pacientov. „V prvom rade sa snažíme o zmenu atmosféry na izbe, aby sme prítomných priviedli na iné myšlienky. A to nielen deti. Sme tam aj na to, aby sme rozveselili rodičov. Pochopiteľne, práve oni často vnímajú chorobu svojho potomka horšie ako samotné dieťa a i vďaka nám si môžu na chvíľu dovoliť smiať sa. Tešia sa z toho, že vidia svoje deti s úsmevom na tvári a v konečnom dôsledku, pozitívne myslenie pacienta a ľudí okolo neho priaznivo vplýva tiež na jeho zdravotný stav,“ zdôraznila M. Pastorková.

Červené nosy prinášajú radosť v žilinskej nemocnici aj na oddelení onkológie v rámci programu Kôš plný humoru a od minulého roku tiež nadviazali spoluprácu s Liečebňou dlhodobo chorých, kde navštevujú seniorov raz za mesiac. Pozitívne ohlasy zo strany pacientov, rodinných príslušníkov a zdravotníkov potvrdzujú, že smiech a dobrá nálada sú v nemocnici veľmi potrebné.

Autor: Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2019
Školský rok skončil aj deťom v nemocnici
Aj detskí pacienti v žilinskej nemocnici sa rozlúčili so školou. Pre oddelenie pediatrie a pediatrickej ortopédie pôsobí v nemocnici už 94 rokov Základná škola s Materskou školou pri zdravotníckom zariadení v Žiline, ktorá je od roku 2006 organizačnou zložkou Spojenej školy J. M. Hurbana 36, Žilina.
viac
30.04.2020
Pomáhajú medici i dobrovoľníci
Pri vstupnej kontrole, triedení a testovaní pacientov vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline už niekoľko týždňov aktívne pomáhajú študenti medicíny spolu s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža (SČK).
viac
02.06.2020
Deň detí oslávili aj malí pacienti v nemocnici
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline ani tento rok nezabudla na Medzinárodný deň detí.
viac
07.07.2021
Antigénové testovanie pre samoplatcov v nemocnici už od stredy
Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline realizuje od stredy 7. júla 2021 aj antigénové testy na ochorenie COVID-19 pre samoplatcov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %