Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.10.2019 06:15

Cena Richtára Jakuba: Pošlite návrh na ocenenie pre významných Staromešťanov


Cena richtára Jakuba je pomenovaná je podľa prvého menom známeho mestského richtára Bratislavy, ktorý žil v 13. storočí. Ilustračná snímka staremesto.sk


Medzi Staromešťanmi nájdeme mnohé významné osobnosti spoločenského a kultúrneho života. Doteraz im Staré Mesto prejavovalo úctu ďakovnými listami, alebo osobným uznaním. Rozhodli sme sa po druhý raz v histórii udeliť ocenenie, ktorým by sme vzdali hold významným Staromešťanom patričným spôsobom.


Ocenenia budú udelené v troch kategóriách: Výročná cena Starého Mesta – Cena richtára Jakuba; Čestné občianstvo mestskej časti Bratislava-Staré Mesto a Pamätný list starostky mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

Prvé ocenenie získal v roku 2014 vtedy 92-ročný Miloš Bobocký, aktívny účastník SNP a neskôr majster Európy v basketbale z roku 1946.

Najvýznamnejším z ocenení je Výročná cena Starého Mesta – Cena richtára Jakuba. Pomenovaná je podľa prvého menom známeho mestského richtára Bratislavy, ktorý žil v 13. storočí. Získať ju môže žijúca fyzická aj právnická osoba, ktorá sa významným spôsobom zaslúžila o rozvoj mestskej časti. „Je určená tým, ktorí dosiahli vynikajúce výsledky v niektorej z oblastí ľudskej činnosti, svojou prácou prispeli k rozvoju mestskej časti, alebo vynikajúco reprezentovali Staré Mesto,“ uviedla starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Zuzana Aufrichtová.

Výročnú cenu udeľuje miestne zastupiteľstvo, návrh predkladá starostka mestskej časti. Návrh na ocenenie môže podať každý občan Slovenskej republiky, v jednom kalendárnom roku však môžu byť ocenené maximálne tri osoby.

Stačí, ak doručíte váš návrh mailom na starostka@staremesto.sk; poštou: Miestny úrad MČ Bratislava-Staré Mesto, Kancelária starostky, Vajanského nábrežie 3, 814 21, Bratislava alebo priamo do podateľne úradu s charakteristikou osoby, odôvodnením predloženého návrhu a podpísaným súhlasom nominovaného s nomináciou - v prípade elektronického podania s naskenovaným súhlasom nominovaného. Návrhy pre tento ročník ocenenia môžete podávať až do 31. 10. 2019.

Návrhy následne posúdi a odporučí výberová komisia, ktorú pre tento účel vymenuje starostka mestskej časti z radov poslancov miestneho zastupiteľstva, miestneho úradu a iných významných osobností. Návrh predloží starostka do miestneho zastupiteľstva tak, aby bolo ocenenie odovzdané do Vianoc 2019.

Výročná cena mestskej časti Bratislava-Staré Mesto bude vydávaná vo forme listiny.

Verejnosť sa môže do rovnakého termínu zapojiť aj do ocenenia Čestné občianstvo mestskej časti Bratislava-Staré Mesto, ktoré je však určené len pre zahraničných občanov.

Autor: Zdroj: staremesto.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.01.2020
Staré Mesto opravilo dvor v Pistoriho paláci
Pistoriho palác na Štefánikovej ulici, národná kultúrna pamiatka a jedno zo Staromestských centier kultúry a vzdelávania, už nebude ničiť vlhkosť. Mestská časť Bratislava-Staré Mesto odstránila príčiny navĺhania palácových múrov. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou MK SR.
viac
03.10.2020
Základná škola Dubová porastie do výšky. Pribudne deväť tried
Problémy s nedostatkom kapacít na základných školách majú všetky mestské časti v Bratislave a Staré Mesto nie je výnimkou. To by sa však už malo onedlho zmeniť.
viac
14.11.2020
Staré Mesto a koronakríza: kroky na zmiernenie dopadov
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto podnikla kroky, ktoré by dopad krízy na lokálny gastrobiznis, miestnu kultúru a cestovný ruch mali aspoň čiastočne zmierniť.
viac
28.06.2023
Staré Mesto zvýši poplatok za jasle na 500 eur, zvýši aj stravné
Bratislavské Staré Mesto zvýši od septembra poplatok za jasle. Mesačný poplatok sa zmení z doterajších 400 na 500 eur mesačne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %