Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.12.2018 11:05

Čarovný detail - výstava exlibris a grafík


Čarovný detail - ilustračný výrez plagátu


Turčianske kultúrne stredisko v Marine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Senior klub Martin pozývajú všetkých záujemcov na výstavu. Svoje diela exlibris a grafiku bude prezentovať Víťazoslav Chrenko, člen Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia.


Autor výstavy je slovenský zberateľ, grafik a publicista, ktorý žije a tvorí v Hlohovci. Svoje prvé informácie o exlibrise získal v ateliéri svojho otca, významného grafika Viktora Chrenka (1921 – 2010). Jeho tvorba je zameraná na úžitkovú grafiku, osobitne na knižnú značku. Vyštudoval pedagogiku na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a krátko sa venoval povolaniu učiteľa. Neskôr, po absolvovaní ďalšieho štúdia, pracoval ako špeciálny skupinový terapeut vo väznici. Po smrti otca pokračuje v rodinnej tradícii a venuje sa grafickej tvorbe. V súčasnosti je autorom 120 originálnych knižných značiek.

Autor diel vytvára svoje exlibrisy a grafiky technikou linoleorytu (X3), drevorytu (X2) a kombinovanými technikami. Rád svoje malé grafiky koloruje akvarelom. Je aktívnym členom Spolku sběratelů a přátel exlibris v Prahe a členom Združenia výtvarných umelcov moravsko-slovenského pomedzia v Uherskom Brode (Česká republika). Často obsadzuje medzinárodné súťaže v tvorbe exlibris. Jeho knižné značky sú reprodukované v katalógoch z výstav, súťaží a v špecializovaných časopisoch. Má kontakty so zberateľmi v Európe a sám vlastní rozsiahlu zbierku exlibrisov a voľnej grafiky.

Víťazoslav Chrenko je členom kolektívu, ktorý pripravuje medzinárodnú výtvarnú súťaž v tvorbe knižnej značky pre deti od 6 do 15 rokov EX LIBRIS HLOHOVEC, ktorej prvý ročník sa konal v roku 1997 a zároveň pracuje ako predseda odbornej poroty. Vedie medzinárodnú tvorivú dielňu v Hlohovci a odovzdáva svoje skúsenosti mladým. Medzi jeho záujmy patrí šport a literatúra, najmä preto sa venuje exlibrisom. Tvorí jemné štruktúry so zmyslom pre detail a veľmi jemné linky dosahuje autor presným rezaním špeciálnymi nožmi. Jeho exlibrisy sú vytvorené pre konkrétneho človeka alebo inštitúciu, nejedná sa teda o voľnú, ale cielenú tvorbu. Vytvára knižné značky, ktoré odrážajú profesijné zameranie, záľuby, túžby a obľúbené témy i scenérie každého majiteľa exlibrisu. Na malej ploche tak poskytuje intímnu výpoveď o vlastníkovi knižnej značky.

EX LIBRIS patrí medzi úžitkovú grafiku a nie je vo výstavných sieňach vidieť často. Je to spravidla malý lístok s obrázkom a menom, ktorý pôvodne plnil funkciu označovania vlastníctva knihy.

Verejnosti bude výstava sprístupnená od 16. januára do 15. februára 2019 v klubových priestoroch Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 15. januára 2019 o 16.00 h.

 

 

Autor: Mgr. Radoslav Pančík, Turčianske kultúrne stredisko v Martine


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Moments das la vie - autorská fotografická výstava
Výstavu Moments das la vie (Momenty života) pripravilo Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a autorky výstavy Barbora Albertová a Vladimíra Vlčáková - členky fotokrúžku PaSA Turčianske Teplice.
viac
17.02.2017
Výtvarné spektrum 2017
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja aj tento rok vyhlasuje regionálne kolo súťaže „Výtvarné spektrum 2017“. Výtvarné spektrum je najprestížnejšou celoštátnou súťažou v oblasti neprofesionálnej výtvarnej tvorby na Slovensku.
viac
04.12.2017
Čas vianočný
Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja srdečne pozýva priaznivcov výtvarného umenia na vernisáž výstavy prác členov Štúdia turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov.
viac
22.02.2018
Autorská výstava obrazov Márie Mravcovej Variácie II
Priaznivci výtvarného umenia sa môžu tešiť na výtvarné diela členky Štúdia turčianskych neprofesionálnych výtvarníkov Márie Mravcovej. Autorka sa výtvarnej činnosti aktívne venuje už 17 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %