Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
29.10.2018 10:40

Čaro dreva


Ľubomír Orság - pozvánka na výstavu - ilustračný výrez plagátu


Pod týmto názvom bude 7. novembra 2018 o 16.00 hod. vernisážou vo výstavných priestoroch Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne otvorená výstava prác rezbára Ľubomíra Orsága pri príležitosti jeho životného jubilea.


Ľubomír Orság sa narodil 3. augusta 1948 v Nálepkove, okres Spišská Nová Ves, dnes žije a tvorí v Oravskom Veselom. V tvorbe sú pre neho charakteristické výjavy z dedinského života, ktoré ponúkajú možnosť zobrazenia človeka v rozličných situáciách. Stávajú sa inšpiráciou pre tvorbu monumentálnej i komornej plastiky. Hrubé opracovanie sôch podporuje obrazotvornosť pozorovateľa, ktorý sa cez ne približuje k životu predkov, vstupuje do ich sveta každodennej práce i odpočinku. V tvárach sôch sa odzrkadľuje neľahký život, ich pohľady sú väčšinou upreté do diaľky. Autorovi nie sú cudzie ani náboženské námety, ktoré tak úzko súvisia s ľudovou kultúrou. V jeho tvorbe je táto téma obsiahnutá v podobe postáv svätcov a piet.

Svoje práce prezentoval na viacerých výstavách v Spišskej Novej Vsi, Námestove, Tvrdošíne, Banskej Bystrici, Trenčíne, Dolnom Kubíne, Holandsku a Varšave. Zúčastnil sa niekoľkých sympózií v Tvrdošíne, Veľkej Lipnici, Plaveckom Štvrtku, Janove, Vlkolínci, Východnej, Holandsku, Babíne, Mútnom, Zázrivej. Je pravidelným účastníkom rezbárskych plenérov organizovaných Oravským kultúrnym strediskom v Oravskej Polhore a Babíne.

Výstava potrvá do 28. novembra a pripravilo ju v spolupráci s autorom Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

 

 

 

Autor: Mgr. Iveta Haplová, osvetadk.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.11.2017
Projekt Z náručia poznania upútal najmladších
„Veď toto je lepšie ako tablet“. Táto veta dolnokubínskeho škôlkara bola azda najlepšou pochvalou za všetko úsilie, ktoré sprevádzalo prípravu a realizáciu projektu Z náručia poznania.
viac
08.12.2017
Oravská galéria pozýva na výstavu betlehemov s názvom Mystérium Vianoc
Oravská galéria počas adventného i vianočného obdobia ponúka návštevníkom opäť nahliadnutie do svojich bohatých zbierok.
viac
12.12.2017
Vianočné obdobie na Orave spríjemní rozmanitý program
Tak ako každý rok, aj tento podčiarkne vianočnú atmosféru na Orave séria podujatí Oravského kultúrneho strediska, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
04.02.2020
Fašiangová kompánia - „Pohľady do zbierok“
Oravská galéria opäť ponúka návštevníkom nahliadnutie do svojich bohatých zbierok, tentoraz predstaví diela s fašiangovou tematikou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %