Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.06.2017 08:27

Byť EKO je in, buďte EKO aj vy


Ohľadom zateplenia rodinných domov či panelákov poradia priamo zástupcovia z ministerstva dopravy a výstavby SR, ako aj Štátneho fondu rozvoja bývania.


Portál Energie v spolupráci s mestom Žilina pozývajú na 4. ročník osvetového podujatia DENS 2017, ktorého cieľom je propagácia trvalo udržateľného rozvoja. Podujatie sa uskutoční v Žiline na Nám. A. Hlinku v pondelok 5. júna 2017 v čase od 10. do 17. hodiny a je zamerané na všetky generácie.


Pripravené budú informačné stánky k štedrým príspevkom na zateplenie rodinných domov (RD) či zvýhodneným úverom na obnovu panelákov. Poradia vám priamo zástupcovia ministerstva dopravy a výstavby SR, ako aj Štátneho fondu rozvoja bývania. Od 15. júna sa totiž stane  príspevok na zateplenie RD ešte atraktívnejší, max. výška sa zvýši na 8 800 eur.

Pristavené budú aj elektromobily – atraktívny Fisker Karma a Peugeot iOn. Študenti z Dopravnej akadémie v Žiline predstavia nimi zostrojené autíčko jazdiace na vodík – unikátna technológia. Samozrejme, netreba jazdiť len autami, na podujatí si bude môcť každý vyskúšať aj elektrobicykle.

Nebudú chýbať ani staré dobré obnoviteľné zdroje energie (solárne systémy, fotovoltika) a prospešné informácie ohľadne dotačného programu Zelená domácnostiam. Dozviete sa viac o ekologických  a ekonomických výhodách vykurovania drevenými peletami od lokálneho výrobcu z Kysúc. Rovnako vám vystavovatelia vysvetlia, ako sa dá energeticky zhodnotiť použitý kuchynský olej.

Pre deti a mládež sú pripravené ekoinformácie hravou formou, takže sa zabavia a popritom aj niečo zaujímavé dozvedia. Tí najaktívnejší dostanú knižočku a DVD s animovanou rozprávkou Motýľ Jasoň.

Pre návštevníkov je pripravená atraktívna tombola, v ktorej bude možné vyhrať let helikoptérou ponad Liptov, bicykel, 350 eurovú poukážku na nákup elektrobicykla, nákupné poukážky do kníhkupectva a OC IKEA, ale aj prenocovanie v slovenskom eko-hoteli Dália.

Vstup na podujatie je voľný. Podujatie moderuje Michal Várošík.

Viac informácií na http://energieprevas.sk/dens-2017 a FB.

 

Autor: (Jozef BADIDA, EpV)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.04.2017
Bratislava chce vyhlásiť tender na verejné osvetlenie do konca mája
Verejnú súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chce hlavné mesto vyhlásiť do konca mája. Lehotu na predkladanie ponúk predpokladá do konca augusta a ukončenie verejného obstarávania do konca tohto roka.
viac
26.05.2017
Staromestské slávnosti pokračujú aj dnes bohatým programom
Staromestské slávnosti pokračujú aj počas dnešného dňa. Pre návštevníkov je pripravený bohatý kultúrny program aj viaceré sprievodné podujatia. Najobľúbenejšia kultúrna akcia roka predstaví obyvateľom Žiliny rôzne hudobné štýly, ľudové remeslá i umelecké vystúpenia.
viac
14.07.2017
Žilinské kultúrne leto pokračuje
Víkend a nasledujúci týždeň spríjemnia v Žiline obyvateľom, ale aj návštevníkom zaujímavé kultúrne podujatia.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %