Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.12.2018 10:10

Budúci rok bude na Slovensku patriť generálovi M. R. Štefánikovi


Ilustračná snímka


V roku 2019 si Slovensko pripomenie 100 rokov od smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Kľúčovými bodmi roku, ktorý bude venovaný spomienke na velikána slovenských dejín, budú dva významné míľniky, a to výročie úmrtia a následne i výročie narodenia M. R. Štefánika.


„Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v týchto dňoch spracúva podklady, momentálne sa nachádzajú v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Do konca roka by sa kompletný materiál o príprave a vyhlásení roka M. R. Štefánika mal dostať nielen na program rokovania vlády, ale aj k verejnosti. Pri tejto príležitosti bude treba aj finančne pomôcť,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková počas jej návštevy v rodnej obci M. R. Štefánika, ako aj na kopci Bradlo. „Minimálne dva objekty na Bradle by potrebovali finančnú injekciu. Toto miesto si zaslúži rekonštrukciu informačného centra i starej strážnice, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Ministerstvo kultúry vie v tejto oblasti výrazne pomôcť,“ dodala ministerka pod Mohylou generála M. R. Štefánika.

Počas jej návštevy na myjavských kopaniciach sa so zástupcami okolitých obcí a miest, ako aj dotknutých inštitúcií, hovorilo aj o úprave komunikácie, ktorá vedie na Bradlo, či o potrebe dostatočnej parkovacej plochy. Rovnakú pozornosť ako bradlianskej mohyle a jej okoliu venovala aj rodnému domu M. R. Štefánika v Košariskách či susediacemu evanjelickému kostolu.

Podľa župana Jaroslava Bašku, ktorý ministerku počas jej návštevy v Brezovej pod Bradlom a v obci Košariská sprevádzal, rok venovaný M. R. Štefánikovi nebude len o množstve kultúrnych podujatí a aktivít, ktoré sa uskutočnia počas celého roka, ale aj o investičných projektoch. „Som preto veľmi rád, že pani ministerka si tento región prišla osobne pozrieť. Trenčiansky samosprávny kraj bude v priebehu celého budúceho roka prostredníctvom organizácií, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, organizovať sériu rôznych podujatí k 100. výročiu úmrtia tohto velikána,“ vysvetlil predseda TSK Jaroslav Baška.

Autor: (vr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2018
Maketa Mohyly gen. Milana Rastislava Štefánika sa stala realitou
Obec Košariská získala v tomto roku podporu verejnosti v rámci 2. ročníka participatívneho komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja počtom hlasov 696, čím sa nápad výroby makety Mohyly gen. Milana Rastislava Štefánika zo 41 podaných projektov umiestnil na 2. mieste.
viac
17.07.2020
V Košariskách a okolí sa uskutočnia oslavy 140. výročia jeho narodenia
V pondelok a utorok (20. a 21. 7.) sa v obci Košariská a v okolitých mestách a obciach uskutočnia oslavy 140. výročia narodenia generála Milana Rastislava Štefánika, ktoré sa budú konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Informovala o tom webová stránka mesta Myjava.
viac
25.07.2020
Ako sa realizoval program Interreg PL-SK v roku 2019
Úspechy a neúspechy realizácie programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko Slovensko 2021 -2024 za rok 2019 sa môžete dočítať vo výročnej správe o realizácii programu, ktorá už bola schválená Európskou komisiou.
viac
28.10.2021
Vláda schválila návrh príspevku pre pamätník M. R. Štefánika na Bradle
Štát by mal každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Dotknuté samosprávy by od štátu mali dostávať rovnaké sumy, aké alokujú na údržbu pamätníka vo svojich rozpočtoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %