Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.10.2019 08:05

Brezno žilo zborovým spevom už štrnástykrát


Použité snímky: Ing. Milan Pivovarči a Stanislav Spáč


V prvý októbrový víkend sa v Brezne konali XIV. Horehronské slávnosti zborového spevu, ktorých sa zúčastnilo dvanásť speváckych zborov. Festival pod záštitou primátora mesta Tomáša Ábela je nesúťažnou prehliadkou domácich a zahraničných kolektívov.


Rozdelený bol do troch samostatných koncertov (chrámový, svetský a galakoncert), ktoré moderovali Veronika Cerovská a Marián Jančovič.

V synagóge sa predstavili domáci Spevácky zbor mesta Brezna, spevokol Lipka pri Miestnom odbor Matice slovenskej vo Valaskej, detský spevácky zbor Úsmev pri ZUŠ Brezno, chrámový zbor Juventus Brezno a spevácky zbor Quirin z Revúcej.

V rímskokatolíckom kostole sakrálneho koncertu účinkovali Cantus Carponensis z Krupiny, Pěvecké združení pražských učitelek z Prahy, Ars Vocalis z Banskej Bystrice, Bel canto a Collegium vocale z Olomouca a Singfonia zo španielskej Barcelóny.

Na galakoncerte v mestskom dome kultúry spievali Pěvecké združení pražských učitelek z Prahy, mládežnícky zbor Bel canto a Collegium vocale z Olomouca a Singfonia z Barcelóny.

 

V posledný deň festivalu Pěvecké združení pražských učitelek učinkovalo na Službách Božích v artikulárnom evanjelickom kostole v Hronseku. Tento drevený kostol je zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Účastníci slávnosti sa stretli tiež na spoločenskom večeri v priestoroch mestského domu kultúry. Zástupcov speváckych zborov v obradnej miestnosti mestského úradu prijal aj viceprimátor mesta Brezna Ján Králik, ktorý vo svojom príhovore vydvihol vysokú úroveň tohto podujatia, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou nášho regiónu.

Organizátormi festivalu zborového spevu s medzinárodnou účasťou boli Mesto Brezno, Spevácky zbor mesta Brezna, Hudobný odbor Matice slovenskej v Martine, a Miestny odbor Matice slovenskej v Brezne s finančnou podporou mesta Brezna a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Autor: Daniel Rakyta


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2017
Adamcove dni 2017
Nadšenci zborového spievania sa stretnú už na XI. ročníku prehliadky speváckych zborov Adamcove dni v Kunsthalle/Hale umenia 6. mája o 17. hodine, aby si uctili pamiatku významného dirigenta, zbormajstra a hudobného skladateľa Vojtecha Adamca (1926 – 1973), ktorý sa zapísal do histórie Košíc.
viac
05.10.2021
Priestory Horehronského múzea budú patriť tajuplným bytostiam
Tajuplné bytosti alebo Kto po nociach chodí je názov nového zážitkového podujatia, ktoré bude v priestoroch Horehronského múzea v Brezne verejnosti prístupné od 30. októbra do 4. decembra.
viac
28.10.2023
Horehronské múzeum pripravilo zážitkové podujatia pre prázdninujúce deti
Horehronské múzeum v Brezne pripravilo pre rodiny s deťmi prázdninové zážitkové podujatia. Jedno sa uskutoční v nedeľu (29. 10.) o 15.00 h v mestskej veži, druhé v utorok (31. 10.) o 11.00 h v múzeu pod názvom Zmrazenie momentu.
viac
19.03.2024
Sviatky jari v Horehronskom múzeu naladia ľudí na veľkonočnú atmosféru
V predveľkonočnom období organizuje Horehronské múzeum spolu s miestnym odborom Živeny v Brezne tradičnú predajnú výstavu, prezentujúcu výrobky spojené s Veľkou nocou. Podujatie Sviatky jari sa začína 19. marca a potrvá do 27. marca.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %