Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.08.2019 12:10

Brezniansky mestský park bude už po štvrtýkrát žiť stredovekou atmosférou


Bomburove slávnosti - plagát


Stredoveké oslavy, ktoré organizuje mesto Brezno, opäť ponúknu bohatú nádielku historického života. Návštevníci ale i domáci sa môžu tešiť na rôzne šermiarske vystúpenia, ukážky sokoliarov ale aj chuť rozmanitého jedla, ktoré bude návštevníkov vábiť už od piatku v mestskom parku v Brezne.


Toto jedinečné podujatie ponúkne možnosť preniesť sa späť v čase do bohatej histórie Brezna ako slobodného kráľovského mesta.

Vyvrcholením breznianskeho kultúrneho leta budú už tento víkend Stredoveké Bomburove slávnosti, ktoré odštartujú v piatok 23.8.2019 v sprievode skupín historického šermu. V mestskom parku nebudú chýbať ani ukážky sokoliarov. O spestrenie stredovekého večera sa postará miestna skupina Silo a lampa svieť a následne po nich prvý deň nadýchaný históriou ukončí známa skupina Ščamba a Čerešienky. V sobotu budú v mestskom parku už od rána znieť jedinečné tóny histórie. Historický sprievod parkom otvorí bohatý celodenný dobový program. V parku nebude núdza o ukážky historického šermu, sokoliarov, hudbu, bubnovú šou ale ani o program pre deti, ktorý sa tiež bude niesť v historickom duchu. Bodku za historickými slávnosťami dá medzinárodne úspešná slovenská skupina Banda.

Aj tento rok si budete môcť popri slávnostiach vychutnať charitatívny primátorský guľáš, ktorého vôňa sa bude od rána niesť parkom. Nebude chýbať ani jarmok ľudových výrobkov, ukážky kováčskych prác, šachový turnaj ale aj prehliadka breznianskej synagógy od 11:00 do 13:00.

„Znova sa tešíme na množstvo návštevníkov a priaznivcov histórie, ktorí zavítajú do nášho kráľovského mesta aby okúsili stredovekú atmosféru v mestskom parku. Ako to už býva zvykom aj tento rok sme sa rozhodli pomáhať ľuďom a tak výťažok z charitatívneho guľáša poputuje 27-ročnej Dominike, ktorá trpí ťažkou poruchou autistického spektra a vyžaduje si intenzívnu starostlivosť“ dodal na záver primátor mesta Tomáš Abel.

 

Autor: Zdroj: horehronie.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
Mesto hľadá spôsoby a financie, ako zlepšiť starostlivosť o zeleň
Výdavky na údržbu zelene v Nitre by sa mali zvýšiť. Myslí si to viceprimátor Ján Vančo, podľa ktorého radnica vynakladá na tento účel príliš málo. Podľa jeho slov patria výdavky na zeleň v Nitre v porovnaní s ostatnými krajskými mestami k najnižším.
viac
27.08.2019
Mestský park zmenil svoju podobu
Mesto Veľké Kapušany v okrese Sobrance ukončilo v uplynulých dňoch projekt zveľadenia mestského parku. Po tom, čo počas júna tu samospráva v spolupráci s obyvateľmi mesta vysadila viacero stromov, zavŕšila zatraktívnenie parku založením okrasných záhonov.
viac
08.10.2020
Nitra pripravuje revitalizáciu parku, má byť v troch etapách
Nitrianska radnica pripravuje rozsiahlu obnovu Mestského parku na Sihoti. Projekt bude realizovať český Ateliér Krejčiříkovi, ktorý už na magistráte prezentoval prvé pracovné návrhy.
viac
04.12.2023
Trh regionálnych produktov opäť zavítal do Mestského hotela Ďumbier
Aj tento rok mohla široká verejnosť zavítať do priestorov hotela Ďumbier, ktorý po druhýkrát hostil regionálnych producentov a ich výrobky na zrhu regionálnych výrobkov, v závere ktorého sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie certifikátov novým držiteľom značky ,,Regionálny produkt Horehronie".
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %