Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.07.2019 07:05

Brezňania kompostujú vo veľkom, mesto muselo doobjednať 150 nádob


Ilustračná snímka, zdroj: mesto Brezno


Brezňania začali kompostovať vo veľkom. O mestské kompostéry je taký enormný záujem, že samospráva musela doobjednať ďalších 150 nádob určených na zhodnocovanie biologicky rozložiteľného odpadu, aby uspokojila všetkých oprávnených žiadateľov. Informoval o tom brezniansky magistrát.


Ešte v roku 2017 ponúkla radnica všetkým majiteľom rodinných domov možnosť požiadať o bezplatné poskytnutie špeciálnych nádob určených na recykláciu bioodpadu. Vlani prerozdelila približne 300 kompostérov, v tomto roku pribudlo ďalších sto, ale ani to nestačí.      

 "Keďže stále máme nevybavených 108 žiadostí, mesto zakúpi ďalších 150 kompostérov. Chceme takto podporiť domáce kompostovanie, chrániť životné prostredie a zároveň dať občanom, ktorí si riadne platia dane a poplatky, službu navyše," konštatoval brezniansky primátor Tomáš Abel.       

Nárok na bezplatné zapožičanie mestského kompostéra má totiž každý záujemca, ktorý je vlastníkom alebo spoluvlastníkom rodinného domu v Brezne a nemá žiadne podlžnosti voči mestu. Žiadosť stačí spolu so súhlasom so spracovaním osobných údajov a sprístupnenie daňového tajomstva doručiť Technickým službám (TS) Brezno na tlačive, ktoré je zverejnené na ich webovej stránke. Žiadatelia by si aktuálne objednané nádoby mohli prevziať už začiatkom augusta.       

Podľa riaditeľa TS Lukáša Jeremiáša je kompostovanie výborným nástrojom na znižovanie množstva komunálneho odpadu, a takisto na vytváranie kvalitného organického hnojiva použiteľného pre domáce pestovanie. Má vplyv predovšetkým na miestny ekosystém.       

"Občania si môžu podávať žiadosti aj naďalej za nezmenených podmienok. Mesto na základe dopytu bude dokupovať ďalšie kompostéry," dodal Jeremiáš.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2020
Magistrát opäť chce, aby mu občania vystavili vysvedčenie
Zvolenský magistrát sa opäť po roku pýta prostredníctvom mestských novín na spokojnosť obyvateľov mesta s prácou samosprávy a na kvalitu služieb.
viac
27.11.2020
Mesto nesúhlasí s avizovaným zrušením urgentu v Nemocnici Malacky
Avizované zrušenie ústavnej pohotovostnej služby (ÚPS) v Nemocnici Malacky, plánované od januára 2021, vyvolalo v regióne Dolného Záhoria veľkú nespokojnosť. ÚPS (tzv. urgent) prijíma pacientov s vážnymi ochoreniami, v akútnom a život ohrozujúcom stave.
viac
16.06.2021
Staré mesto spúšťa bezplatnú právnu poradňu
Staré Mesto spúšťa bezplatnú právnu poradňu pre obyvateľov mestskej časti. Pro bono poradňa je realizovaná v rámci verejnoprospešných aktivít staromestského nefinančného Fondu architekta Weinwurma.
viac
02.10.2021
Ľudia zo sídlisk diskutovali s vedením mesta o zelených oázach
V siedmich lokalitách Banskej Bystrice vedenie magistrátu počas uplynulých dvoch týždňov diskutovalo s občanmi o tom, čo by mohlo vzniknúť v okolí ich domovov, aby sa im žilo lepšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %