Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.08.2016 09:00

Brestovskú jaskyňu sprístupnia verejnosti na začiatku septembra


Snímka zdroj: (brestovskajaskyna.sk).


Brestovskú jaskyňu, najväčšiu a onedlho aj jedinú sprístupnenú jaskyňu na Orave, čaká po niekoľkých desaťročiach znovuzrodenie. Národnú prírodnú pamiatku sprístupnia verejnosti pracovníci Správy slovenských jaskýň (SSJ) na začiatku septembra.


"Sprístupnenie tejto jaskyne je zaujímavé najmä preto, že svojím podzemím bude dotvárať prírodný a kultúrno-spoločenský komplex nádhernej prírody Západných Tatier a oravského folklóru s tradíciami, ktoré sa stretajú práve v Zubereckej doline ako obraz dlhodobého precíteného súžitia človeka s prírodou. Tiež posilní cestovný ruch v regióne, pretože najbližšie sa jaskyne nachádzajú zo severnej strany až na Liptove, prípadne je to Belianska jaskyňa na východnej strane Tatier," povedal riaditeľ SSJ Ján Zuskin. Myšlienka sprístupniť jaskyňu pod štítmi Roháčov je podľa neho stará viac ako 130 rokov, naplniť sa ju však podarilo až v súčasnosti.      

Väčšinou stiesnené priestory jaskyne dovolili jej sprístupnenie len spôsobom vhodným pre turistov. Pohyb po náročnejšom teréne a strmých schodiskách, roštoch a stúpačkách, viackrát priamo nad hladinou priezračného podzemného potoka má v návštevníkoch zanechať okrem estetického aj adrenalínový zážitok. "Tento spôsob sprístupnenia je oveľa šetrnejší voči samotnej jaskyni a tiež zodpovedá moderným trendom a požiadavkám ochrany prírody. U návštevníkov zároveň kladie väčšie požiadavky na fyzickú aj psychickú odolnosť," vysvetlil.      

Prvým turistom a návštevníkom neposvieti v jaskyni na cestu inštalované elektrické osvetlenie. "Na hlavách budú mať prilby a vlastné svietidlá. Turisti zažijú rovnaké pocity ako objavitelia a jaskyniari, ktorí poodhaľujú tajomstvá jaskyne," skonštatoval riaditeľ SSJ s tým, že po viac než 300 metrov dlhej prehliadkovej trase sa návštevníci dostanú na najvzdialenejšie miesto jaskyne dostupné suchou nohou. Ďalej smú už iba potápači, ktorí sa zaslúžili na objavovaní inak nedostupných častí Brestovskej jaskyne skrytých za sifónmi.      

Po dlhodobých speleologických a speleopotápačských prieskumoch dosahuje v súčasnosti dĺžka Brestovskej jaskyne 1890 metrov. So zistenými deviatimi druhmi netopierov patrí medzi najvýznamnejšie lokality ich výskytu v Tatrách a na Orave. "Hoci jaskyňa nevyniká sintrovou výzdobou, je zaujímavá najmä rôznorodými tvarmi skalného masívu, ktorých veľkosť, formy a štruktúry povrchov podnecujú ľudskú fantáziu," doplnil Zuskin. Jej vchod sa nachádza oproti Múzeu oravskej dediny v Zuberci.      

Podriadená organizácia Štátnej ochrany prírody SR tak sprístupní svoju v poradí 13. jaskyňu. Predpokladaný termín jej otvorenia je 2. septembra. Celkový počet sprístupnených jaskýň na Slovensku dosiahne číslo 19.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.07.2021
Baťovianska záhrada už slúži verejnosti
Baťoviansku záhradu na Škultétyho ulici v Partizánskom predstavili verejnosti. Unikátny a pôvodne zanedbaný priestor sa zmenil na záhradu, ktorá ponúkne okrem oddychu i vzdelávacie aktivity. Viaceré jej prvky odkazujú na Tomáša Baťu.
viac
27.09.2023
Dnes otvoria pre verejnosť obnovenú Michalskú vežu
Jedna z dominánt Bratislavy - Michalská veža bude opäť sprístupnená verejnosti od stredy (27. 9.). Múzeum mesta Bratislavy (MMB) ju otvára po generálnej obnove, ktorá sa začala v lete 2021 a stála vyše 2,55 milióna eur. Jej súčasťou bola aj príprava novej výstavy.
viac
11.10.2023
Demänovskú jaskyňu slobody po rekonštrukcii opäť sprístupnili verejnosti
Demänovskú jaskyňu slobody takmer po roku rekonštrukčných prác sprístupnili pre verejnosť. Turisti tak môžu opäť navštíviť jednu z najpopulárnejších jaskýň na Slovensku. Privíta ich novým systémom osvetlenia.
viac
28.02.2024
Múzeum Bojnice ponúka počas prázdnin prehliadku zámku i jaskyne
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice je pre verejnosť otvorené i počas jarných prázdnin. Návštevníci môžu od stredy do nedele od 10.00 h do 15.00 h absolvovať prehliadku zámku i jaskyne. TASR o tom informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %