Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.07.2019 02:10

Bratské národy sa v nedeľu opäť stretli na Veľkej Javorine


Posledná júlová nedeľa už tradične patrí stretnutiu dvoch národov na Veľkej Javorine. Na hranici sa stretávajú a utužujú svoje bratstvo Česi a Slováci. FOTO TASR - Radovan Stoklasa


Posledná júlová nedeľa boli tento rok na Veľkej Javorine spojená so Slávnosťami bratstva Čechov a Slovákov. Aj keď oba národy sú už viac ako štvrť storočie osamostatnené, podľa starostu obce Lubina Martina Beňatinského väzby pretrvávajú a ľudia na oboch stranách hranice sú stále pevne spätí.


Vrch Veľká Javorina je tradičným miestom stretávania sa Čechov a Slovákov už viac ako 170 rokov. „Je to stretnutie dvoch národov, ktoré 75 rokov žili v spoločnej republike a, bohužiaľ, sa rozdelili. Napriek tomuto rozdeleniu spolu vychádzame veľmi dobre, dokonca ešte lepšie ako vtedy. Vzťahy sú krásne a intenzívne. Stretávajú sa tu ľudia so srdcom na pravom mieste,“ uviedol Beňatinský.       

„Privádza nás tu priateľstvo a ozajstné bratstvo. Veď sme tu cez kopec, nemalo by to vymrieť a vymiznúť. Je to kúzlo zväzku dvoch národov, ktoré sa v dobrom rozišli a v dobrom sa stále stretávajú,“ povedal Víťa Hrabal z mužského zboru Boršičané.       

V rámci tohtoročných slávností je pre návštevníkov pripravený kultúrny program, ktorý ponúkne súbory a skupiny z prihraničného regiónu. Tie budú prezentovať najmä folklór a hudbu česko-slovenského pomedzia.       

Stretnutie na Veľkej Javorine každoročne organizuje prípravný výbor, ktorý je zložený najmä zo starostov, primátorov obcí a miest prihraničného regiónu Bielych Karpát na jednej i druhej strane hranice. Predsedníctvo výboru sa v ročných periódach mení podľa prijatých pravidiel. Rok čo rok tomuto dobrovoľnému zoskupeniu samospráv predsedá predstaviteľ jednej či druhej strany. Tohtoročné predsedníctvo je na slovenskej strane hranice a bolo zverené starostovi obce Lubina.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2016
Bratské národy sa opäť stretli na najvyššom vrchu Bielych Karpát
Pripomenutie si dlhoročného spolunažívanie dvoch bratských národov a nadviazanie na viac ako 160-ročné tradície, ktoré založili Hurban, Hodža a Štúr, sú hlavným cieľom dnešného 24. ročníka Slávností bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine.
viac
29.07.2017
XXV. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov
Veľká Javorina poslednú júlovú nedeľu privíta účastníkov každoročného stretnutia Čechov a Slovákov.
viac
30.07.2018
Na Slávnostiach bratstva si pripomenuli aj vznik Československa
Pravidelné stretávanie sa Slovákov, Čechov a Moravanov na Veľkej Javorine je tento rok významné aj tým, že si pripomíname 100. výročie založenia Československa. Počas Slávností bratstva Čechov a Slovákov to v nedeľu povedal starosta Uherského Hradišťa predseda prípravného výboru slávností Stanislav
viac
26.07.2019
Na Veľkej Javorine sa opäť zídu Česi a Slováci a pripomenú si spoločnú minulosť
Na najvyššom vrchu Bielych Karpát - Veľkej Javorine, sa opäť zídu Slováci, Česi a Moravania, aby si pripomenuli spoločnú minulosť. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov sa tradične uskutočnia poslednú júlovú nedeľu (28. 7.), informoval o tom Ľubomír Miklánek, tlačový hovorca podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %