Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.08.2018 08:30

Bratislavská integrovaná doprava zásadne mení ponuku cestovania v kraji


Ilustračná snímka: mmb


Od 19. augusta budú cestujúci v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji cestovať po novom. Bratislavská integrovaná doprava v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a Slovak Lines spúšťa nové cestovné poriadky prímestských autobusov.


Zmena cestovných poriadkov prinesie cestujúcim viac spojov, rýchlejšie cestovanie s pohodlným prestupom na vlaky, pravidelné odchody autobusov a večerné spoje až do jedenástej večer.

 „Cestovaním po novom sme pre obyvateľov kraja dochádzajúcich do hlavného mesta pripravili ponuku, aby nemuseli stáť v kolónach kvôli výstavbe D4/R7, opravám v hlavnom meste aj mimo neho. Výhodou hromadnej prepravy oproti individuálnej je, že šetrí priestor na cestách a prepraví viac ľudí naraz. Verím, že snahe prepraviť čo najviac ľudí hromadnou dopravou, pomôže od 19. augusta aj výrazné navýšenie počtu spojov prímestských autobusov. A to v nadväznosti na regionálnu železničnú dopravu v dôležitých prestupných miestach, a to tak, že v smeroch Malacky, Senec, Pezinok a Kvetoslavov budú posilnené autobusové spojenia z okolitých obcí k železničným staniciam,“ povedal Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja.

„Bratislavu v septembri čakajú viaceré náročné infraštruktúrne projekty, vrátane obchvatu D4/R7. Dlhodobo sa preto usilujem o intenzívnejšiu komunikáciu so zhotoviteľom stavby, ministerstvom dopravy, NDS či ZSSK. Túto tému sme otvorili aj na výjazdovom rokovaní vlády koncom roka 2017, výsledkom čoho je posilnenie regionálnych vlakov. Okrem toho som zorganizoval koordinačné stretnutie zainteresovaných subjektov ohľadom stavby D4/R7. Výsledkom je 6 konkrétnych opatrení zmiernenia dopadu stavby obchvatu na verejnosť, ktorých zavedenie do praxe komunikujem s ministerstvom dopravy. Som rád, že táto téma zarezonovala a pridal sa aj Bratislavský kraj, posilnením prímestských autobusov,“ povedal Ivo Nesrovnal, primátor Hlavného mesta SR Bratislava.

„Urobili sme všetko pre to, aby sme objednávku kraja na posilnenie autobusovej dopravy naplnili. Vyvinuli sme maximálne úsilie a pomerne v krátkom čase, ktorý sme mali na prípravu, sme dostatočne posilnili naše personálne kapacity a doplnili vozový park. Už od 19. augusta vyjde na cesty viac o 10 autobusov a za volanty autobusov Slovak Lines sadne viac o 40 vodičov. Sme pripravení vyjsť v ústrety ďalším krokom a vylepšeniam systému verejnej dopravy v Bratislavskom kraji, ktoré v ďalšom období prídu,“ povedal Peter Sádovský, generálny riaditeľ Slovak Lines.

„Ako prví na Slovensku prichádzame s pravidelnými, intervalovými cestovnými poriadkami prímestských autobusov, hoci v zahraničí je taká doprava štandardom. Aby sme zabezpečili obyvateľom kraja dochádzajúcim do Bratislavy rýchlu, pravidelnú a kapacitne dostačujúcu verejnú dopravu, navýšili sme v spolupráci s partnermi počet vlakov o 56 a navyšujeme aj počet prímestských spojov o 10%, čo v najazdených kilometroch tvorí o 1,4 milióna kilometrov ročne viac. Novými cestovnými poriadkami zabezpečíme aj pohodlné nadväznosti autobusov na vlaky. Práve vďaka prestupu na vlak ponúkame cestujúcim rýchlejšiu dopravu z regiónu do Bratislavy a späť,“ povedala Zuzana Horčíková, generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy, koordinátora Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.

Zmena cestovných poriadkov zabezpečí viac spojov na vybraných trasách:

Ivanka pri Dunaji – Bratislava, nárast o 29 spojov, teda +58%

Most pri Bratislave – Bratislava, nárast o 6 spojov, teda + 13%

Dunajská Lužná – Bratislava, nárast o 8 spojov, teda +12%

Chorvátsky Grob – Bratislava, nárast o 5 spojov, teda +13%

Nové cestovné poriadky zabezpečia cestujúcim aj pravidelné a častejšie odchody autobusov počas celého dňa so skrátenými intervalmi. Organizácia dopravy v pravidelných intervaloch s nadväznosťou na vlakovú dopravu je štandardom pre integrované systémy dopravy, ktorých základom je rýchlejšie a efektívnejšie cestovanie autobusmi, vlakmi, mestskou dopravou na jeden cestovný lístok u všetkých zapojených dopravcov (Slovak Lines, Železničná spoločnosť Slovensko, Dopravný podnik Bratislava, RegioJet).

Intervaly odchodov autobusov na vybraných trasách:

Ivanka pri Dunaji – Bratislava, autobus bude v rannej špičke jazdiť každých 7,5 minúty, v poobednej špičke každých 10 minút

Most pri Bratislave – Bratislava, autobus bude v rannej špičke jazdiť každých 7,5 minúty, v poobednej špičke každých 10 minút

Dunajská Lužná – Bratislava, autobus bude jazdiť v rannej špičke každých 7,5 minúty, v poobednej špičke každých 10 minút

Chorvátsky Grob – Bratislava, autobus bude jazdiť v rannej špičke každých 15 minút, rovnako tak aj v poobednej špičke

Bratislavská integrovaná doprava začala pripravovať nové cestovné poriadky od septembra 2017, kedy boli oslovení všetci starostovia a primátori obcí a miest v Bratislavskom kraji, ako aj Združenie miest a obcí Malokarpatského regiónu. Na viacerých spoločných rokovaniach s vedením samospráv BID postupne zapracovala ich predmetné pripomienky a požiadavky do nových cestovných poriadkov.

Pre cestujúcich sú pripravené informačné letáky a plagáty, ktoré budú k dispozícii na miestnych a mestských úradoch, vo vozidlách a predajniach Slovak Lines, ako aj u ostatných dopravcov. Informáciu o zmene cestovných poriadkov sa cestujúci dozvedia aj z rozhlasu či z webových stránok Slovak Lines a IDS BK. Na webových stránkach sú už k dispozícii aj nové cestovné poriadky.

Cestovanie po novom prinesie mnohé zmeny, ktoré zasiahnu do dlhoročných zvykov cestujúcich, a preto sme posilnili Infocentrum IDS BK (infolinka 0948 102 102, info@bid.sk), prostredníctvom ktorého získajú cestujúci všetky potrebné informácie ako aj odporúčania, ako cestovať po novom lepšie. Zároveň bude pre cestujúcich plne aktívne aj Kontaktné centrum Slovak Lines (infolinka 18211, info@slovaklines.sk).

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2017
BSK zorganizuje odbornú konferenciu na prezentovanie návrhu nadzemnej dráhy
Mlynské nivy má s Petržalkou spojiť nadzemka. Plánuje ju vybudovať súkromný investor, ktorý stavia novú autobusovú stanicu. Projekt vzbudil záujem, ale aj diskusie a preto BSK zorganizuje odbornú konferenciu, na ktorej budú prezentované odborné názory dotknutých inštitúcií.
viac
15.09.2018
Bratislavská integrovaná doprava akceptuje požiadavky samospráv,pripravuje zmeny
Koordinátor Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) – spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID) prijala v uplynulých dňoch dodatočné požiadavky od samospráv na zmeny a doplnenia cestovných poriadkov.
viac
28.06.2021
V Bratislave bude MHD jazdiť do novej časti mesta
Od 1. júla príde k viacerým zlepšeniam pri cestovaní. Najvýraznejšou novinkou je spustenie MHD do novej častí mesta, kam doteraz museli chodiť obyvatelia pešo.
viac
28.08.2023
V BBSK sa bude cestovať po novom, zmeny sa dotknú aj platieb za cestovné lístky
V Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) sa od 1. januára budúceho roka bude v prímestskej autobusovej doprave cestovať po novom. Cestujúci sa o zlepšeniach a novinkách dozvedia na webe www.idsbbsk.sk, ktorú spustil organizátor Integrovaného dopravného systému (IDS) BBSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %