Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.02.2017 05:16

Bratislavčania môžu požiadať o finančný príspevok na odstraňovanie grafitov


Príspevok môže byť udelený do maximálnej výšky 3 000 EUR pre jedného žiadateľa.


Čistota a údržba verejných priestranstiev je jednou z priorít hlavného mesta aj v roku 2017. Mesto Bratislava aj tento rok poskytuje možnosť čerpania finančného príspevku pri odstraňovaní nelegálnych grafitov na budovách a objektoch.


Príspevok je určený právnickým osobám, ktorých zakladateľom nie je hlavné mesto a fyzickým osobám, ktoré majú trvalý pobyt na území hlavného mesta. V mestskom rozpočte je na tento účel vyčlenených rekordných 150 000 EUR, čo je o 60 000 EUR ako v roku 2016.

Príspevok môže byť udelený do maximálnej výšky 3 000 EUR pre jedného žiadateľa a musí byť použitý na preplatenie nákladov súvisiacich s odstraňovaním nelegálnych grafitov z fasád bytových a nebytových budov a objektov, t. j. nákupom odstraňovacích náterov, jednorazových náterov, preventívnych ochranných náterov a služieb súvisiacich s realizáciou odstraňovania grafitov subjektom oprávneným na túto činnosť.

Tlačivo žiadosti o finančný príspevok je potrebné vyplniť a doručiť vždy k poslednému dňu v mesiaci na oddelenie životného prostredia a mestskej zelene. Finančné príspevky sa budú udeľovať každý mesiac do konca septembra 2017 (prípadne do vyčerpania vyčlenenej sumy) po posúdení pracovníkmi odbornej komisie na Magistráte hlavného mesta SR Bratislavy. Finančný príspevok je prideľovaný do výšky schválených finančných prostriedkov v danom roku.

Tento príspevok je medzi Bratislavčanmi obľúbený a veľmi využívaný, čo dokazuje každým rokom sa zvyšujúci počet žiadateľov a aj každoročne navýšený objem finančných prostriedkov v rozpočte mesta určených na tento účel. Minulý rok túto možnosť využilo okolo 60 žiadateľov a prerozdelila sa celá suma 90 000 EUR.

Nevyhnutnou súčasťou žiadosti o finančný príspevok na odstraňovanie nelegálnych grafitov je cenová ponuka kvôli lepšej prehľadnosti (napr. na akej ploche sa odstraňujú grafity, použitie antigrafitového náteru) a snahe uspokojiť čo najväčší počet žiadateľov v rámci rozdeľovania finančných prostriedkov odbornou komisiou. Kvôli efektívnemu vynakladaniu prostriedkov magistrát zabezpečuje odborné posúdenie žiadosti obhliadkou poškodenej nehnuteľnosti.

Mesto vo vlastnej réžii súčasne zabezpečuje odstraňovanie grafitov na mestských budovách a objektoch, aby sa stav verejných priestranstiev postupne zlepšoval. So zakúpeným prístrojom na ich odstraňovanie sa dajú v rámci udržiavania čistoty verejných priestranstiev očistiť fasády mestských budov jednoduchšie a rýchlejšie. Čistota verejných priestorov je totiž prioritou vedenia mesta, ktoré súčasne apeluje aj na vlastníkov nehnuteľností v súvislosti s vandalizmom a poškodzovaním verejného majetku. Obyvateľom bytoviek totiž stále vo väčšej miere záleží na kvalite bývania a neradi vidia znehodnotené fasády na nehnuteľnosti, v ktorej žijú a bývajú. Vedenie mesta v tomto smere očakáva aj vyššiu aktivitu zo strany jednotlivých mestských častí. Grafity už začala odstraňovať napríklad mestská časť Bratislava – Staré Mesto.

Bližšie informácie o systéme pomoci pri odstraňovaní grafitov spolu s formulárom žiadosti nájdete na: http://grafity.bratislava.sk/vyuzit-grant/ds-52/p1=55

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
23.01.2018
Bratislava aj tento rok poskytne finančný príspevok na odstraňovanie grafitov
Podávanie žiadostí o finančný príspevok na odstraňovanie nelegálnych grafitov a antigrafitový náter je možné aj tento rok. Výška vyčlenených finančných prostriedkov v mestskom rozpočte na tento účel je 150 000 eur ako minulý rok.
viac
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
10.02.2022
Fond Weinwurma vyhlásil výzvu na obnovu i odstraňovanie grafitov
Až 3 000 eur môžu získať tí, ktorí sa rozhodnú v bratislavskom Starom Meste vylepšiť verejný priestor. Dotácia je súčasťou ďalšej výzvy staromestského Fondu architekta Weimwurma, ktorý vznikol z iniciatívy starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej v roku 2019.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %