Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.11.2018 06:25

Bratislavčania môžu hlasovať za projekty Občianskeho rozpočtu


Ilustračná snímka


Bratislavčania už môžu hlasovať, ktorý z projektov by chceli realizovať z finančných prostriedkov Občianskeho rozpočtu. Verejnosť môže hlasovať priamo na webovej stránke hlavného mesta alebo osobne v budove bratislavského magistrátu do 17. novembra 2018.


Rozhodovať môžu o 6 projektoch, ktoré vzišli z Burzy nápadov. Vyčlenená suma 50-tisíc eur bude následne rozdelená na základe počtu hlasov, ktoré občania odovzdajú pre projekt, ktorý chcú podporiť.

O vybraných projektoch môžu Bratislavčania hlasovať do 17. novembra 2018 prostredníctvom elektronického formuláru na webe hlavného mesta (https://www.bratislava.sk/sk/obciansky-rozpocet-hlasovanie) alebo osobne v kancelárii Služieb občanom v budove magistrátu hlavného mesta. Hlasovať môže každý Bratislavčan nad 15 rokov, pričom hlasovať je možné len jedenkrát. Finančné prostriedky vyčlenené pre občiansky  rozpočet budú rozdeľované pomerom na základe počtu hlasov, ktoré občania odovzdajú pre projekt, ktorý chcú podporiť.

Vybrané projekty, za ktoré môžu Bratislavčania hlasovať, sú:

Bez bariér za zdravím - zlepšenie podmienok pre chodcov v okolí Nemocnice Antolská

Výsadba v Petržalke - výsadba zelene vo vnútroblokoch v Petržalke

Pitná fontánka v parku - osadenie pitnej fontánky v mestskom parku

Zachytávanie dažďovej vody do podzemných nádrží - pilotný projekt nakladania s dažďovou vodou v jednej z mestských organizácií

Ferálne mačky - starostlivosť o ferálne mačky  

Mestský projekt s divadlom Malá scéna - kultúrno-vzdelávací projekt pre Bratislavčanov

Po spracovaní výsledkov hlasovania budú projekty zapracované do návrhu rozpočtu hlavného mesta na rok 2019, o ktorom bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo.

Do burzy nápadov Bratislavčania poslali tento rok spolu 25 podnetov z oblasti životného prostredia, dopravy, sociálnych vecí a kultúry. Všetky tieto návrhy priebežne posudzovali zástupcovia a odborní pracovníci hlavného mesta. Prioritne sa posudzovali možnosti realizácie návrhov vzhľadom na rozpočet a kompetencie samosprávy na úrovni hlavného mesta, mestských častí a mestských organizácií.

 V tejto fáze procesu sa v októbri konalo verejné prerokovanie návrhov s občanmi. Cieľom verejného fóra bola vzájomná diskusia občanov a autorov podnetov so zástupcami odborných sekcií hlavného mesta o realizovateľných návrhoch. Návrhy diskutujúci rozdelili na tri kategórie – určené na hlasovanie, odporúčania pre mesto a jeho organizácie a vyradené návrhy, ktoré sú mimo kompetencie mesta, sú nad rámec rozpočtu alebo sú nekonkrétne.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Burza nápadov občianskeho rozpočtu trvá ešte do konca mesiaca
Bratislavčania sa aj tento rok môžu zapojiť do rozhodovania, kam budú umiestnené finančné prostriedky mestského projektu Občiansky rozpočet.
viac
14.07.2017
Burza nápadov k občianskemu rozpočtu 2018
Hlavné mesto SR Bratislava aj v roku 2018 vyčlení časť mestského rozpočtu na účely občianskeho rozpočtu.
viac
06.11.2017
Hlasovanie o víťazných projektoch občianskeho rozpočtu
Bratislavčania sa môžu zapojiť do občianskeho rozpočtu a rozhodnúť tak, aké projekty bude hlavné mesto realizovať.
viac
26.02.2020
Bratislavskí poslanci budú schvaľovať zmenu rozpočtu s konkrétnymi návrhmi
Oveľa viac opravených ciest a chodníkov. K tomu desiatky vynovených verejných priestorov. Vedenie magistrátu plní svoj sľub a zverejňuje zoznam komunikácií a verejných priestorov, ktoré budú zrekonštruované alebo novovytvorené vďaka vyšším príjmom do mestskej kasy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %