Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.08.2016 08:00

Bratislava vďaka projektu RESIN zistí, ako je pripravená na zmenu klímy


Ilustračná snímka: (veda-technika.sk).


Hlavné mesto by malo spoznať, ako je pripravené na negatívne dosahy zmeny klímy. Bratislava sa totiž stala partnerom projektu Európskej únie RESIN.


"Pomôže vyhodnotiť pripravenosť mesta reagovať na negatívne dopady zmeny klímy na obyvateľstvo a jeho zdravie, ale aj infraštruktúru," vysvetlila hlavná architektka mesta Ingrid Konrad.      

Projekt podľa nej pomôže identifikovať najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a súčasne navrhne opatrenia. "Dnes, keď väčšina obyvateľstva žije v mestách a mestských aglomeráciách a mestá musia garantovať zdravý život pre svoje obyvateľstvo, je adaptácia a eliminácia dopadov zmeny klímy návodom na nový pohľad na rozvoj mesta," uviedla Konrad.      

Projekt potrvá do roku 2018. "Radí sa medzi úzku skupinu excelentných projektov, kde na príklade vybraných miest vrátane Bratislavy bude poukázane, ako možno čo najlepšie využiť nástroje na tvorbu vhodných adaptačných opatrení, ktoré umožnia mestám odolávať nepriaznivým prejavom klimatických zmien," povedala Zuzana Aufrichtová z bratislavského magistrátu.      

Prípadové štúdie projektu budú realizované aj v mestách Bilbao, Manchester a Paríž. Všetky náklady sú hradené priamo z programu. Bratislava na projekte finančne nijako neparticipuje. Informácie poskytla hovorkyňa bratislavského magistrátu Ivana Skokanová.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Primátor I. Nesrovnal: V prípade Hlavnej stanice je čas konať
Posledný deň minulého roku vypršala Zmluva o budúcej kúpnej zmluve medzi Hlavným mestom SR Bratislavou a spoločnosťou Transprojekt s.r.o. (investorom projektu výstavby Hlavnej stanice), ktorá poškodila všetkých Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta.
viac
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %