Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.11.2016 07:00

Bratislava odmietla predĺžiť zmluvu s investorom predstaničného námestia


Takto malo po rekonštrukcii vyzerať Predstaničné námestie a Hlavná stanica v Bratislave. Snímka zdroj: (athe.sk).


Mesto Bratislava odmietlo predĺžiť o päť rokov zmluvu so spoločnosťou Transprojekt, ktorá má do konca roka obnoviť priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou. Rozhodli o tom mestskí poslanci, ktorí tak chcú, aby zmluva trvala do dohodnutého termínu 31. decembra 2016.


Čo bude nasledovať od nového roka, však nevie presne ani bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Investor pritom už varoval pred vznikom súdneho sporu a dlhodobého zablokovania možnosti komplexnej revitalizácie priestoru pred stanicou.      

"Či investor bude mesto žalovať, to uvidíme. Myslím si, že si mesto splnilo svoje záväzky, bolo súčinné, ústretové, vyzývalo a čakalo," povedal na minulotýždňovom rokovaní poslancov Nesrovnal. Ďalší postup bude samospráva koordinovať so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré majú uzatvorenú podobnú zmluvu.      

Podľa primátora bola situácia donedávna nemenná a hlavné mesto stále čakalo na splnenie záväzku zo strany investora. Magistrát však pred niekoľkými týždňami dostal od spoločnosti a jej partnerov listy so žiadosťou o stretnutie a predĺženie zmluvy. "My sme sa so zástupcom Transprojektu stretli, aby sme neboli obvinení, že nie sme súčinní," uviedol primátor.      

Poslanec Ján Budaj uviedol, že sa investor nemôže čudovať, že žiaden mestský poslanec sa nemôže postaviť za predĺženie zmluvy na "bianko dôvere". "Investor keď chcel požiadať o predĺženie, mal predložiť garancie z jeho strany, akú zmluvnú pokutu zaplatí, ak nás znovu dobehne," povedal. Poslanec Jozef Uhler si myslí, že Transprojekt ťahá hlavné mesto za nos a je proti tomu, aby sa so spoločnosťou ďalej pokračovalo v zmluvnou vzťahu. "Už v roku 2013 sme investora žiadali, aby nám predložil projekty, o ktorých tvrdí, že ich má a investoval do nich 16 miliónov eur, aby nám ukázal, že má stavebné povolenia a že má na tento projekt financovanie. Dnes je rok 2016 a nič nám nepreukázal," spresnil.      

Poslanec Ignác Kolek sa však na rokovaní spýtal, či je tento návrh investora naozaj neprijateľný, alebo má mesto lepšie riešenie. "Dokážeme uregulovať investora, aby sme nečakali do 2021, ale v rámci deviatich mesiacov stanovili zmluvné podmienky tak, aby nám bolo jasné, že keď nesplní prvý termín, tak môžeme ukončiť zmluvu," opýtal sa.      

Primátor podotkol, že po tom, čo hlavné mesto investovalo do čiastočnej rekonštrukcie predstaničného námestia, pripravujú v tomto smere isté kroky aj ŽSR. Tie sa tento mesiac pre médiá vyjadrili, že pripravujú realizáciu menších úprav, ktorých cieľom je zvýšiť kvalitu a komfort cestovania. Taktiež sa pripravuje aj prestavba nákladných výťahov na nástupištia na osobné výťahy. Realizáciu týchto stavieb predpokladajú v budúcom roku. Podľa ŽSR zostane stanica v tvarovo nezmenenej podobe, ale výzorovo a kvalitatívne zmení svoju podobu do času komplexnej rekonštrukcie celej budovy.      

Spoločnosť Transprojekt začiatkom novembra uviedla, že má seriózny záujem začať s realizáciou projektu, a preto očakáva, že vedenie mesta urobí všetky nevyhnutné kroky k jeho úspešnému naštartovaniu. Ak tak neurobí, spoločnosť je pripravená v krátkom čase podať ochranné žaloby zahŕňajúce tak návrhy na predbežné opatrenia, ako aj žaloby týkajúce sa ochrany dobrej povesti, uplatnenia si náhrady škody a nemajetkovej ujmy, ktoré spoločnosti Transprojekt mali vzniknúť dlhodobým odmietaním súčinnosti zo strany mesta.       

Transprojekt deklaruje, že si dodnes preukázateľne splnila všetky záväzky, ktoré jej vyplývajú z uzatvorených dokumentov, tak s hlavným mestom, ako aj so ŽSR. 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Primátor I. Nesrovnal: V prípade Hlavnej stanice je čas konať
Posledný deň minulého roku vypršala Zmluva o budúcej kúpnej zmluve medzi Hlavným mestom SR Bratislavou a spoločnosťou Transprojekt s.r.o. (investorom projektu výstavby Hlavnej stanice), ktorá poškodila všetkých Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta.
viac
28.07.2017
Bratislava pokračuje v revitalizácii Námestia slobody
Od spustenia 1. etapy revitalizácie Námestia slobody došlo koncom mája už k značnému zlepšeniu stavu námestia, pričom práce na jeho revitalizácii stále pokračujú.
viac
10.10.2017
Mestské zastupiteľstvo schválilo tretiu etapu rekonštrukcie centra mesta
Na štvrtkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (5. 10. 2017) poslanci schválili návrh na realizáciu a financovanie stavby „URBANISTICKO – ARCHITEKTONICKÁ ÚPRAVA CENTRA MESTA – 3. ETAPA“.
viac
25.03.2020
Šaľa chce uzatvoriť s Duslom nájomnú zmluvu na krytú plaváreň
Mesto Šaľa chce uzatvoriť nájomnú zmluvu na nájom krytej plavárne so spoločnosťou Duslo Šaľa s cieľom rekonštrukcie a následného prevádzkovania plavárne. Zmluva by mala byť uzatvorená na desať rokov, ročné nájomné by malo predstavovať 40 000 eur bez DPH.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %