Streda 17.04.2024
Dnes má meniny 
Rudolf, Rudolfa
°C
01.06.2019 08:25

Bratislava chce byť cyklomestom, privíta svetových expertov


Cyklomestá 2019


V Bratislave sa v dňoch 3. - 4. júna 2019 uskutoční podujatie Cyklomestá 2019, konferencia o mobilite a kvalite života v mestách a obciach. Ponúkne odpovede na otázky prečo, a najmä ako prostredníctvom udržateľnej mobility zlepšiť život v slovenských mestách.


 Cyklokoalícia preto do Primaciálneho paláca pritiahla svetových dopravných expertov, ale aj miestnych odborníkov a zástupcov samospráv.

Jedným z hlavných spíkrov je Morten Kabell, ktorý pôsobil ako viceprimátor Kodane. Počas jeho funkčného obdobia mesto dosiahlo nové rekordy v používaní bicykla ako hlavného dopravného prostriedku, keď 62 % Kodančanov a 43 % všetkých dochádzajúcich jazdilo na dvoch kolesách. Na základe skúseností z dánskej metropoly ukáže, ako sa mestá môžu oslobodiť od automobilovej dopravy a prinavrátiť k ľudskej mierke.

Ďalším zaujímavým rečníkom je expert na zimnú údržbu, Pekka Tahkola z fínskeho mesta Oulu. V meste ležiacom takmer na polárnom kruhu je vďaka kvalitnej údržbe cyklotrás bicyklovanie celkom bežné aj pri teplotách klesajúcich k -30 °C. Vyvracia tak mýty o nevhodnom podnebí pre cyklodopravu. Slovenským samosprávam poradí, ako zimnú údržbu realizovať aj vhodne obstarávať. Diskutovať sa bude aj o bike sharingu za účasti experta na zdieľanie bicyklov, Anthonyho Desnicka z Minneapolisu.

„Je zrejmé, že ďalší rozvoj individuálnej automobilovej dopravy je neudržateľný a slovenské mestá na to potrebujú reagovať. Netreba pritom vymýšlať koleso, keď sa dá inšpirovať tam, kde to funguje. Výsledkom budú zdravšie, živšie a bezpečnejšie miesta pre život aj na Slovensku,“ hovorí Dan Kollár z Cyklokoalície.

Podujatie sa koná pod záštitou primátora Matúša Valla, ktorý program v pondelok otvorí. O tom, ako mesto Bratislava mení koncept vnímania mobility smerom k dostupným mestám porozpráva prvá námestníčka primátora Táňa Kratochvílová. „Vítame, že Bratislava týmto dáva jasný signál o podpore udržateľnej mobility,“ doplnil Kollár.

Konferenciu finančne podporil Zelený vzdelávací fond a Bratislavský samosprávny kraj.

Kontakt: Dan Kollár, info@cyklokoalicia.sk, 0944 635 175 (aj cez víkend), Daniel Duriš, info@cyklokoalicia.sk, 0905 474 209

Autor: (cyklokoalicia)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
24.08.2016
Anton Marcinčin: Obce a okresy si zaslúžia kvalitný regionálny rozvoj
Anton Marcinčin, ekonóm a niekdajší poradca ministra financií P. Kažimíra je splnomocnencom vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov. Jeho ambíciou je spojiť regionálne vízie na báze priorít a konkrétnych partnerov tak, aby spoluprácou podporovali miestny rozvoj. Aké sú cesty k tomuto cieľu?
viac
06.09.2019
Nové Mesto sa v sobotu na Kuchajde lúči s kultúrnym letom
Bratislavské Nové Mesto sa v sobotu 7. septembra rozlúči s tohtoročným letom kultúrno-hudobným programom v areáli Kuchajda.
viac
18.11.2023
ZMOS: Nadnárodná spolupráca miest a obcí: mapa neprebádaných príležitostí
ZMOS v spolupráci Asociáciou ukrajinských miest (AUC) a Nórskym združením miestnych a regionálnych samospráv (KS) pozýva na online konferenciu k problematike nadnárodnej spolupráce miest a obcí s dôrazom na slovensko–ukrajinskú spoluprácu za účasti rečníkov zo Slovenska, Ukrajiny a Nórska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %