Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.10.2016 10:01

Branislav Grimm: Treba riešiť nedostatočné financovanie preneseného výkonu


Branislav Grimm, primátor Senice. Snímka: www.tvregion.tv


Mgr. Branislav Grimm je primátorom Senice a zároveň predsedom sekcie školstva, kultúry a športu Rady ZMOS. V rozhovore nám priblížil aktivity odbornej činnosti aj svoje názory na rôzne aspekty samosprávy.


Vláda má za sebou už viac ako 100 dní a venuje sa nášmu predsedníctvu v Rade Európskej únie. Ako hodnotíte programové vyhlásenie vlády v oblasti, ktorej sa venuje vaša odborná sekcia?

- Sekcia školstva, mládeže a športu, ktorej predsedám, zasadala trikrát. Presnejšie, 16. októbra 2015 v Bratislave, 20 januára 2016 v Ružindole a 7. júna 2016 v Hrabušiciach. Po voľbách v marci 2016 zasadala sekcia školstva, mládeže a športu jedenkrát a na tomto zasadnutí bolo vzaté na vedomie Programové vyhlásenie vlády a Zoznam konkrétnych úloh Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) na napĺňanie programového vyhlásenia vlády v jednotlivých oblastiach školstva.

Obsahom diskusie bolo: Zabezpečiť legislatívnu úpravu a finančné prostriedky na zvýšenie platov pedagogických a odborných zamestnancov a regionálneho školstva od 1. 9. 2016 – táto prioritná úloha bola splnená vládou SR – MŠVVaŠ SR. Vzhľadom na optimálne fungovanie výchovno-vyučovacieho procesu ako aj vytvorenia optimálnych podmienok je potrebné zaoberať sa v najbližšom období aj úpravou miezd ostatných zamestnancov škôl (nepedagogických zamestnancov – upratovačiek, zamestnancov školských jedální, administratívnych zamestnancov), ktorí sa nemalou mierou podieľajú na fungovaní optimálneho výchovno-vyučovacieho procesu. A tiež pripraviť novelu zákona o financovaní 597/2003 Z. z. (Zákon o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov) a v rámci nej, okrem iného, riešiť problematiku financovania prvého stupňa základných škôl. Absolvovali sme diskusiu o úprave koeficientov v ZUŠ v prospech individuálneho vzdelávania, keďže sa pripravuje novela. Venovali sme sa aj financovaniu ŠKD len na žiakov prvého stupňa a 5. ročníka, skutočný počet prihlásených detí – zatiaľ je otázka na úrovni odbornej diskusie v tomto prípade je potrebné výrazne upraviť koeficient uvedený v Nariadení vlády č. 668/2004 Z .z. (príloha č. 3 – súčasný koeficient 1,6 by bolo vhodné upraviť na výšku približne koeficient 5,0). Najbližšie rokovanie máme naplánované na 5. a 6. októbra 2016 na Domaši.

Samospráva má za sebou 25 rokov od znovuobnovenia. Ako vnímate súčasnú podobu komunálnej politiky?

- V pozícii primátora pôsobím prvé volebné obdobie a dovtedy som bol poslancom mestského zastupiteľstva. Samospráva prešla zásadným zmenami – od decentralizácie štátnej správy, prenosu kompetencií až po nový systém financovania. Je na najlepšej ceste, aj vďaka partnerstvu a významnej spolupráci ZMOS s vládou SR, aby sa naďalej udržalo významné postavenie územnej samosprávy a dosiahlo sa zvýšenie koeficientu výnosu dane z príjmov FO pre mestá a obce a riešenie oblastí nedostatočného financovania preneseného výkonu štátnej správy.

Viac v Obecných novinách č. 39-40/2016 na str. 3

Autor: Michal Kaliňák


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2018
Na zasadnutí zahraničnej sekcie ZMOS sa zúčastnili moldavskí primátori
Hostí sa zaujímali najmä o fungovanie priemyselných parkov a ich prínos pre miestny hospodársky rozvoj.
viac
20.02.2019
Župan sa stretol s primátormi a starostami zo senického okresu
Župan Jozef Viskupič pokračuje v pravidelných stretnutiach so zástupcami miest a obcí kraja. Stretnutie so starostami okresu Senica sa konalo už po druhý krát, prvé stretnutie sa uskutočnilo už v januári 2018.
viac
10.09.2020
Vzácne čriepky problémov bude treba poskladať a riešiť
V rámci svojich pracovných ciest po slovenských regiónoch navštívil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger v spoločnosti starostu košickej mestskej časti Juh Jaroslava Hlinku a ústredného riaditeľa Kancelárie ZMOS Michala Kaliňáka mesto Košice.
viac
03.11.2021
Sekcia medzinárodných vzťahov s bohatým programom
Predseda sekcie medzinárodných vzťahov Rady ZMOS a starosta košickej mestskej časti Juh Jaroslav Hlinka zvolal rokovanie tejto sekcie k mimoriadne bohatému programu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %