Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.09.2018 02:42

Botanická záhrada prilákala viac návštevníkov ako vlani


Snímka zdroj: (lesytanap.sk).


Príležitosť pozrieť si Expozíciu tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici využili uplynulý víkend poslední tohtoroční návštevníci.


„Od pondelka je botanická záhrada už zatvorená. Šancu zoznámiť sa so vzácnymi druhmi tatranskej flóry ponúkneme záujemcom až v máji budúceho roka,” informovala Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAPu.      

Počas uplynulých štyroch mesiacov si prehliadku expozície nenechalo ujsť približne 13 000 návštevníkov, čo je o takmer tisíc viac ako minulý rok. Vedúca expozície Janka Černická doplnila, že prevažovali najmä seniori a rodiny s deťmi.       

Na ploche 3,2 hektára mohli návštevníci v ôsmich vápencových a žulových alpínach a mokradiach obdivovať vyše 300 druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk, cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Hoci väčšina kvetov má svoje optimum v máji a júni, ich kvitnúce hlavičky bolo vidieť ešte aj v septembri. „Prekvapilo ma, že poniklec slovenský zakvitol druhýkrát v auguste. Doteraz sa nám to ešte nestalo. Takisto mak tatranský, endemický druh Tatier, s ktorým sa turisti bežne nestretnú, kvitol v botanickej záhrade tento rok počas celej sezóny,” konkretizovala Černická.       

Aj túto sezónu si vybrané druhy kvetov a drevín mohli návštevníci priamo v botanickej záhrade aj kúpiť, najväčší záujem bol o plesnivec alpínsky, ale aj horec Clusiov, silenku bezbyľovú či dryádku osemlupienkovú, mak tatranský. Návštevníkov zaujala aj novinka v podobe vtáčích búdok, ktoré v areáli nainštalovali po minulej zime. Aktivitu zaznamenali v približne polovici z nich. „Niektoré sme zámerne umiestnili tak, aby návštevníci priamo z lavičiek mohli pozorovať, čo sa v búdkach deje. Samozrejme, v dostatočnej vzdialenosti, tak aby ich obyvateľov nerušili,” dodala Černická. Návštevníkov podľa nej potešil aj zrekonštruovaný chodník cez rašelinisko, zamestnanci expozície zase ocenili nový zavlažovací systém.      

V týchto dňoch sú už takmer všetky rastliny v botanickej záhrade odkvitnuté. Počas mesiacov, keď je expozícia pre verejnosť zatvorená, však na jej zamestnancov čaká množstvo práce. „Všetky rastliny v produkčnej záhrade musíme dôkladne vyplieť od buriny a črepníky zapustiť do pilinového substrátu, aby sme zabránili vymrznutiu koreňového systému a udržali vlhkosť. Pozbierané a vysušené semená rastlín je potrebné vyčistiť a pripraviť na jesenný výsev pre budúcu sezónu. Okrem toho vypustíme zavlažovací systém a vyčistíme dná jazierok, šácht a prívodov od nánosov bahna. Menovky jednotlivých rastlín treba pozbierať a uskladniť, takisto sa musíme postarať o informačné tabule a inventár. Na prezimovanie je potrebné pripraviť aj vstupný objekt. Urobiť treba tiež inventúru rastlín v produkčnej záhrade,” priblížila Černická práce, ktoré musia stihnúť pred príchodom snehu.       

Pre návštevníkov sa brány botanickej záhrady opäť otvoria začiatkom mája 2019. „Dovtedy môžu turisti obdivovať vzácnu tatranskú flóru v Múzeu TANAP v Tatranskej Lomnici, kde nájdu približne 150 druhov kvetov vrátane tých, ktoré sa v botanickej záhrade nedajú dopestovať,” uzatvorila Petranová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2020
ŠOP apeluje na lesníkov, aby informovali skôr o suchých stromoch v NP
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR apeluje na vedenie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), aby ju včas informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku.
viac
10.12.2020
Vietor vyvrátil takmer 6000 stromov na území Štátnych lesov TANAP-u
Silný vietor, ktorý počas uplynulých dní zasiahol najmä Oravu a oblasť Tatranskej Javoriny, vyvrátil a polámal takmer 6000 stromov, čo predstavuje zhruba 4450 kubických metrov drevnej hmoty. Informovala o tom koordinátorka vonkajšej komunikácie Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová.
viac
23.02.2022
Po dvojročnej prestávke sa uskutoční Venerovského memoriál
Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa tento rok lesníci opäť postavia na štart Venerovského memoriálu. Dejiskom 56. ročníka Majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou bude Monkova dolina v Ždiari.
viac
21.11.2023
Múzeum TANAP-u je po prestávke opäť otvorené
Múzeum Tatranského národného parku (TANAP-u) v Tatranskej Lomnici je po prestávke od utorka opäť otvorené. Informovala o tom Správa TANAP-u na sociálnej sieti s tým, že počas dvoch týždňov vyhradených na pravidelnú každoročnú údržbu, stihli zrealizovať viacero úprav.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %