Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
25.02.2016 09:00

Bojnice sa s trasovaním obchvatu Prievidze na Ústavný súd SR neobrátia


Bojnice lákajú najmä svojimi kúpeľmi a majestátnym zámkom. (Foto: mapio.net)


Bojnice sa s preskúmaním rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o trasovaní obchvatu Prievidza na Ústavný súd SR neobrátia. Jednomyseľne o tom rozhodli v stredu (24.2.) bojnickí mestskí poslanci na svojom rokovaní aj v súvislosti s vypracovaním štúdie realizovateľnosti na túto stavbu.


 "Slovenská správa ciest zabezpečí štúdiu realizovateľnosti I/64 Žilina - Topoľčany a predpoklad ukončenia štúdie je koniec roka 2016," potvrdila jej hovorkyňa Zuzana Hromcová. Doplnila, že štúdia realizovateľnosti preukazuje opodstatnenosť a časové horizonty jednotlivých stavieb v predmetnom území. "Pri posudzovaní sa berú do úvahy vypracované projektové dokumentácie a platné územné plány dotknutých miest a obcí," ozrejmila. Komisia výstavby, dopravy, územného plánovania a poľnohospodárstva pri Mestskom zastupiteľstve (MsZ) v Bojniciach pôvodne odporúčala zastupiteľstvu, aby schválilo preskúmanie rozsudku Najvyššieho súdu Ústavným súdom SR. Rozhodnutie podľa jej predsedu Michala Lekýra zmenila na základe rokovania medzi Prievidzou, Bojnicami a SSC zo 16. februára, na ktorom odznelo, že je na stavbu potrebné vypracovať štúdiu realizovateľnosti. "Táto štúdia bude odborným podkladom, čo sa týka samotného obchvatu, či je vlastne realizovateľný a či je potrebný pre Bojnice. Ďalšia vec je tá, že budeme požadovať a na to si určite veľmi dáme pozor, aby tie technické požiadavky, ktoré máme na sporný úsek obchvatu, boli zapracované v čo najvyššej možnej miere a aby bol minimalizovaný negatívny dopad na obyvateľov Bojníc. Bez zakomponovania týchto požiadaviek by sme, samozrejme, súhlasné stanovisko nedali," vysvetlil.

Primátor je spokojný

Spokojný s rozhodnutím poslancov neobrátiť sa na Ústavný súd SR je primátor mesta František Tám: "My sme nikdy neboli proti obchvatu a dnes je možnosť, je nová výzva a je zapracovaný realizačný projekt, kde sa budú riešiť naše pripomienky a pripomienky občanov," povedal. "Musím povedať, že sa teším, že naozaj zvíťazil zdravý rozum a zodpovednosť poslancov mestského zastupiteľstva, za čo sa im chcem veľmi pekne poďakovať. A môžem ich ubezpečiť, aj všetkých obyvateľov Bojníc, že mesto Prievidza sa ako dobrý sused necíti byť v tomto spore súperom, ale naopak chceme pomôcť realizácii a chceme pomôcť aj tomu, aby požiadavky Bojničanov boli akceptované a určite sa ich budeme snažiť spoločne presadzovať," skonštatovala primátorka Prievidze Katarína Macháčková. Žiadosť o vypracovanie štúdie realizovateľnosti, ktorá je podmienkou na financovanie stavby obchvatu Prievidze z eurofondov, už mala SSC podľa informácií od podpredsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Richarda Takáča predložiť na podpis na ministerstvo dopravy. Počítať by mala pritom s troma variantmi, vrátane nultého, ak sa obchvat realizovať nebude. Bojnice vznášajú pripomienky k stavbe už niekoľko rokov, opierajú sa pritom o územný plán mesta, ktorý síce počíta s výstavbou obchvatu, ale v inej trase, ako rieši projektová dokumentácia a územný plán TSK. Upozorňujú na zlé riešenie v podobe vybudovania kruhového objazdu pri šľachtiteľskej stanici či trasovanie obchvatu cez Opatovskú cestu, ktorú Bojnice využívajú ako účelovú komunikáciu a niektoré jej časti nie sú uspôsobené na veľkú nákladnú dopravu. Trasy plánovaného obchvatu Prievidze, konkrétne II. etapy prvej stavby, sa dotýkal aj súdny spor medzi mestom Bojnice a Odborom výstavby a bytovej politiky Okresného úradu Trenčín, ktorý skončil až na Najvyššom súde SR a Bojnice ho prehrali. Na svojom rokovaní v stredu (24.2.) deväť bojnických poslancov schválilo, že jeho rozhodnutie preskúmať nedajú, zároveň sa uzniesli na tom, že mesto môže začať s obstarávaním doplnkov územného plánu mesta, ktorý bol vzhľadom na súdny spor dlhšiu dobu zablokovaný. Prvý úsek stavby I/64 - obchvat Prievidza začala SSC - Investičná výstavba a správa ciest Žilina stavať ešte v roku 2008. Zrealizovaný je však zatiaľ len od priemyselného parku v Prievidzi po kruhový objazd pri Bojniciach. Náklady na stavbu sa v súčasnosti odhadujú na sumu okolo 100 miliónov eur.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %