Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.07.2019 08:05

Bociany sa vrátili do Rakova po 49 rokoch


Snímka: Ľubomír Žila


Prvá známa informácia o hniezde bociana v Rakove je z roku 1966. Obecná kronika uvádza, že si vybudoval hniezdo na komíne kultúrneho domu. Bocian bol ozdobou Rakova päť rokov - do roku 1970. Hniezdo z komína kultúrneho domu bolo zhodené a v nasledujúcom roku už bocian v obci nezahniezdil.


Trvalo 49 rokov, kým sa mladý bocianí párik vrátil do Rakova. Niekoľko dní sa zdržiaval na rôznych miestach v obci a až 4. 7. 2019 začal so stavbou svojho hniezda, na stĺpe elektrického vedenia, ktoré si nezvolil práve najšťastnejšie. Napríklad v susednej obci Príbovce samček bociana priletel do obce už 31. 3. 2019.

Podľa slov RNDr. Miroslava Fulína, CSc., zo Základnej organizácie SZOPK Bocian, v takomto neskorom termíne stavajú hniezda len bociany, ktoré práve pohlavne dospievajú, teda v treťom roku života, a po prvýkrát si zakladajú svoje hniezdo. Tento rok už pravdepodobne nestihnú vyviesť mláďatá do termínu odletu, čo je niekedy  medzi 8. až 20. augustom. Ak však prežijú let a dožijú do budúceho roka, je veľká šanca, že priletia hneď na jar a začnú hniezdiť na rovnakom mieste.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Múzeum liptovskej dediny pripraví párom tradičnú svadbu bezplatne
Tradičnú svadbu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, ktoré dýcha tradíciou starých čias, môžu mať zaľúbené páry opäť po roku zadarmo.
viac
06.06.2016
Ľudia môžu sledovať živý prenos z hniezda sokola myšiara
Po živých prenosoch z hniezd havranov a bocianov z rôznych kútov Liptova, či prítoku rieky Belá spustila Správa Tatranského národného parku (TANAP) ďalšiu on-line kameru.
viac
08.09.2022
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého
Na Slovensku sa našlo po 12 rokoch hniezdo dropa veľkého, ornitológovia ho objavili v máji. Vták patrí na Slovensku k najohrozenejším druhom, hniezdenie je mimoriadne vzácne. Informovala o tom riaditeľka organizácie Ochrana dravcov na Slovensku Lucia Deutschová.
viac
05.03.2024
Pomôcť s mapovaním populácie bociana v PIENAP-e môže aj verejnosť
Pomôcť s mapovaním populácie bociana bieleho v Pieninskom národnom parku môže aj verejnosť. Správa PIENAP-u informovala, že milovníci prírody tak môžu urobiť jednoduchým zadávaním termínu príletu jedincov a párov na hniezda a neskôr aj počtu vyliahnutých mláďat do databázy na stránke www.bociany.sk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %