Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
17.05.2016 11:07

Blíži sa uzávierka nominácií ankety Strom roka


(lg)


Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už štrnásty ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy. Uzávierka prihlasovania súťažných stromov je 20. mája.


Do uzávierky stačí poslať vyplnený formulár a fotografie stromu poštou na adresu Nadácie Ekopolis (Komenského 21, Banská Bystrica 974 01),  e-mailom na hronec@ekopolis.sk alebo vyplniť registračný formulár na www.ekopolis.sk. „Počas uplynulých trinástich ročníkov môžeme sledovať obľúbenosť jednotlivých druhov drevín u našej verejnosti. Okrem už tradičného vzťahu k lipám je viditeľný aj blízky vzťah k ovocným drevinám. Toto by sa asi dalo interpretovať ako určité národné špecifikum, pretože napríklad aj v aktuálnom ročníku súťaže Európsky strom roka spomedzi štrnástich krajín iba Slovensko reprezentovala ovocná drevina, regionálna odroda - hruška ružová z Bošáce. Sme veľmi radi, že práve naša slovenská hruška sa umiestnila na 3. mieste v európskej ankete,“ uvádza Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis. Komisia vyberie v druhej polovici mája z prihlásených stromov 12  finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne 7. júla 2016 na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2016. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk www.ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti Facebook - www.facebook.com/nadacia.ekopolis.Fotografie a príbehy stromov - finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2016. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 200 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Autor: (ščep)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Titulom Strom roka 2016 sa pýši budatínsky platan
Víťazom ankety Strom roka 2016 sa stal platan z Budatína, ktorý získal 2 488 hlasov. Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.
viac
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
31.08.2021
Už o týždeň odštartuje súťaž pre školy v ankete Strom roka
V týždni od 2. do 30. septembra sa môžu materské, základné i stredné školy zapojiť do súťaže 19. ročníka ankety Strom roka. Cieľom je motivovať žiakov i učiteľov, aby sa zaujímali o stromy vo svojom okolí a zároveň upriamiť ich pozornosť na životné prostredie.
viac
13.11.2021
Titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca
V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis rozhodlo až 22 613 hlasujúcich o finálnom rebríčku víťazov. Korunou a titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca, ktorý vo verejnom hlasovaní získal 4833 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %