Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.05.2016 11:07

Blíži sa uzávierka nominácií ankety Strom roka


(lg)


Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už štrnásty ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy. Uzávierka prihlasovania súťažných stromov je 20. mája.


Do uzávierky stačí poslať vyplnený formulár a fotografie stromu poštou na adresu Nadácie Ekopolis (Komenského 21, Banská Bystrica 974 01),  e-mailom na hronec@ekopolis.sk alebo vyplniť registračný formulár na www.ekopolis.sk. „Počas uplynulých trinástich ročníkov môžeme sledovať obľúbenosť jednotlivých druhov drevín u našej verejnosti. Okrem už tradičného vzťahu k lipám je viditeľný aj blízky vzťah k ovocným drevinám. Toto by sa asi dalo interpretovať ako určité národné špecifikum, pretože napríklad aj v aktuálnom ročníku súťaže Európsky strom roka spomedzi štrnástich krajín iba Slovensko reprezentovala ovocná drevina, regionálna odroda - hruška ružová z Bošáce. Sme veľmi radi, že práve naša slovenská hruška sa umiestnila na 3. mieste v európskej ankete,“ uvádza Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis. Komisia vyberie v druhej polovici mája z prihlásených stromov 12  finalistov. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne 7. júla 2016 na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2016. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk www.ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti Facebook - www.facebook.com/nadacia.ekopolis.Fotografie a príbehy stromov - finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2016. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 200 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Autor: (ščep)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2016
Titulom Strom roka 2016 sa pýši budatínsky platan
Víťazom ankety Strom roka 2016 sa stal platan z Budatína, ktorý získal 2 488 hlasov. Bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.
viac
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
06.07.2020
Poznáme 12 finalistov ankety Strom roka 2020. Hlasovanie odštartovalo!
Aj v osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa.
viac
14.08.2020
Aj toto leto objavujte finalistov ankety Strom roka 2020
Už tretí rok vyhlasuje Nadácia Ekopolis sprievodnú fotografickú súťaž s názvom „Tour de Strom“ v rámci prestížnej celoslovenskej ankety Strom roka. Tá tento rok oslavuje už 18. rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %