Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.04.2019 03:35

Bikesharing má problémy, primátor ich chce vyriešiť do konca mesiaca


Ilustračná snímka: Arriva


Stojany na zdieľané bicykle v Nitre sú aj napriek teplému jarnému počasiu prázdne. Bikesharing, ktorý v Nitre funguje od roku 2017, tento rok zatiaľ do prevádzky spustený nebol.


Podľa slov nitrianskeho primátora Mareka Hattasa je problém v zmluve, ktorú ešte predchádzajúce vedenie mesta podpísalo so spoločnosťou Arriva Nitra, ktorá v meste zabezpečuje autobusovú hromadnú dopravu. „Zmluva neobsahuje žiadne ustanovenia o finančnom plnení. Takže doteraz mesto Arrive za zdieľané bicykle nezaplatilo ani euro. Firma teraz vyčíslila náklady za roky 2017, 2018 a 2019 na 280-tis. eur, ktoré žiada preplatiť. My si však nevieme predstaviť, na základe akého mechanizmu by sme tieto peniaze mohli spätne preplatiť, bolo by to obchádzanie verejného obstarávania,“ skonštatoval primátor.       

Podľa jeho slov je jediným riešením vypísanie verejnej súťaže na prevádzkovateľa bikesharingu v Nitre. „Ja som preto zadal prednostovi, aby sme spustli tento proces tak, ako je to v iných mestách. Myslíme, že by sa do toho mohol zapojiť aj Jaguar Land Rover. My s nimi komunikujeme a jednoducho je dobrým zvykom, že v iných mestách takéto veľké automobilky podporujú bikesharing, tak ako to napríklad v Žiline robí Kia,“ povedal Hattas.       

Radnica odhaduje ročné náklady na prevádzku zdieľaných bicyklov na 120-tis. eur. Víťaz verejného obstarávania by túto službu zabezpečoval a mesto by za ňu platilo. „Naše predstava je, že Jaguar Land Rover by následne túto čiastku dotoval. Takže momentálne pripravujeme akýsi konsenzus a ja verím, že už koncom tohto mesiaca uvidíme bicykle v našom meste. Myslím, že sa s Arrivou dohodneme na tom, aby bikesharing prevádzkovala až do doby, kým nebude ukončené verejné obstarávanie, do ktorého sa samozrejme môže takisto prihlásiť. Verím, že sa nám podarí nájsť vhodné riešenie a zdieľané bicykle budú obyvateľom a návštevníkom Nitry už o pár dní k dispozícii.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2019
Zmeny vo verejnom obstarávaní 2019
Regionálne vzdelávacie centrum samosprávy Nitra (RVC Nitra) zorganizovalo pre záujemcov seminár k aktuálnym zmenám vo verejnom obstarávaní.
viac
15.12.2020
Nitra chce do tvorby nového územného plánu zapojiť aj verejnosť
Mesto Nitra bude mať nový územný plán. Radnica už začala s jeho prípravou, do ktorej postupne zapája odbory mestského úradu i odborníkov z praxe a z akademickej obce.
viac
11.03.2021
Arriva spúšťa od začiatku apríla systém zdieľaných bicyklov v Nitre
Spoločnosť Arriva spúšťa od 1. apríla plne funkčný systém zdieľaných bicyklov v meste Nitra. K doterajším siedmim pevným stanovištiam pribudne ďalších päť virtuálnych stanovíšť, pre užívateľov bude k dispozícii nová modernejšia aplikácia s názvom nextbike.
viac
09.08.2021
ÚVO: Situáciou v stavebníctve sa zaoberáme už niekoľko týždňov
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák proaktívne, z vlastného podnetu, začal preverovať situáciu v stavebnom sektore, v ktorom sú hlásené údajne nepredvídateľné nárasty cien za komodity, čo má brániť dokončeniu mnohých diel, resp. pokračovaniu v realizácii zákaziek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %