Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
04.10.2017 01:17

Biela noc aj tento rok v regióne


Audiovizuálny umelec Boris Vitázek vytvorí pre Bielu noc mapping pre špecifický priestor fasády obchodného domu na Kamennom námestí. Využíva pri tom metaforické situácie, ktoré sa môžu odohrávať vo fiktívnom priestore skrývajúcom sa za stenou.


Aj tento rok ozvláštnia ulice Bratislavy, ale aj budovy, nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, plavárne, parkoviská ako aj ďalšie zaujímavé a menej známe priestory rôzne svetelné konštelácie, ktoré prinesie už tento víkend vizuálny festival súčasného umenia Biela noc 2017.


„Ide o tretí ročník našej spolupráce, na ktorú sme veľmi hrdí. Jej cieľom je podpora veľkého neprehliadnuteľného podujatia s celoregionálnou pôsobnosťou, zaraďujúceho Bratislavský kraj medzi metropolitné regióny ako je to štandardom vo vyspelej Európe. Ten istý dôvod máme aj pri podpore festivalu Viva Musica a myslíme si, že tri roky spolupráce ukazujú, že vďaka podpore Bratislavského kraja sa z festivalu súčasného umenia Biela noc stalo značkové podujatie nášho regiónu,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Podujatie Biela Noc 2017 sa uskutoční dňa 7. 10. 2017 v Bratislave. Ide o prestížny medzinárodný umelecký projekt, ktorý má za úlohu priblížiť širokej verejnosti súčasné formy umenia ako aj netradičné, nepoznané a významné miesta európskych metropol.

Aktuálny ročník nadviaže na najúspešnejších umelcov z predchádzajúcich rokov. Návštevníkov všetkých vekových kategórií zavedie počas jednej noci na nové lokality a predstaví až 70 zastávok s dielami špičkových zahraničných a domácich umelcov. Spoluorganizátorom tohto podujatia je už po tretí raz aj Bratislavská župa, ktorá v spolupráci s mestami a obcami Bratislavského samosprávneho kraja zaviedla festival do regiónu, aby domáci, ale aj zahraniční turisti mohli aj vďaka tomuto podujatia, prostredníctvom vybraných umeleckých diel súčasných umelcov zviditeľniť netradičné, nepoznané, ale aj významné miesta regiónu.

„Festival Biela noc sa tento rok rozšíri na tri mestá v Bratislavskom regióne - Stupava,  Senec a Budmerice, pričom začneme v Stupave 21. októbra, pokračovať budeme v Senci 28. októbra a napokon sa festival ukončí v Budmericiach 4. novembra. To znamená tri po sebe nasledujúce víkendy, dva týždne po hlavnej Bielej noci v meste. Toto rozšírenie do regiónu je zaujímavé preto, že vám dovolí lokálnu identitu týchto miest vnímať inými očami, keďže vám do bežného zorného poľa vstúpi silný vstup súčasného umenia. Napríklad vidieť Budmerický kaštieľ ako bežný návštevník a vidieť ho ako návštevník Bielej noci bude veľký rozdiel a veríme, že sa stretne táto možnosť s veľkým ohlasom domácich aj zahraničných návštevníkov,“ ozrejmila riaditeľka Odboru kultúry a cestovného ruchu BSK Zuzana Šajgalíková. 

Návštevníkom na netradičnej umeleckej prechádzke nočným mestom budú k dispozícii aj kultúrni mediátori, teda študenti zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Tí budú prítomní pri jednotlivých dielach, s ktorými sa tak môžu zoznámiť a zároveň s nimi zoznámiť aj návštevníkov. Každý návštevník dostane grafickú mapku, ktorá bude sprevádzať rôznymi umeleckými zastávkami ako vizuálnymi inštaláciami, koncertami, filmami, rozličnými divadelnými predstaveniami, tancom, literatúrou, živou performance a ďalšími.

Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s dopravcom Slovak lines ako aj s Dopravným podnikom Bratislava aj tento rok posilnil počas podujatia nočné autobusové spoje.

Príslušné cestovné poriadky spojov počas konania Bielej noci zo soboty na nedeľu v dňoch 7. 10. - 8. 10. 2017 pre smery aj s nasledovnými nástupišťami:

- smer BA - Senec - nástupište BA,Náhradná stanica - č. 25; Bajkalská - č.7. - Spoje sú na linke 102444

- smer BA - Ch.Grob-S.Grob - nástupište BA,Náhradná stanica - č.23; Bajkalská - č.5 - Spoj je na linke 10244 (spoj č. 911) s pokračovaním na linke 102404 (spoj č. 911)

- smer BA-PK-Modra - nástupište BA,Náhradná stanica - č. 20; Bajkalská - č.4. - Spoje sú na linke 102422

- smer BA-Šamorín - nástupište BA,Náhradná stanica - č. 28. Spoje sú na linke 102412

- smer BA-Tomášov - nástupište BA,Náhradná stanica - č. 30. Spoje sú na linke 102408

- smer BA-Stupava-Malacky - nástupište BA,Náhradná stanica - č.13. Spoje sú na linke 102401 s pokračovaním na linke 102417

Spoje budú nahodené do strojčekov.

Viac informácií nájdete na: www.bielanoc.sk.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2016
Festival svetla rozžiari kraj
V sobotu sa bratislavské ulice opäť ponoria do žiare svetiel, ktorú prinesie už druhý ročník umeleckého podujatia Biela noc.
viac
09.11.2016
Na Cyklomoste slobody vyrastie železná opona
Súčasťou šiesteho ročníka Festivalu slobody bude aj Víkend zatvorených hraníc, ktorý spoluorganizuje Bratislavský samosprávny kraj. Na Cyklomoste slobody tak od 18. do 20. novembra bude musieť každý spomaliť a okúsiť tak atmosféru totality.
viac
15.05.2017
208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom
Podujatím s názvom „Ubránili sme sa“ si Bratislavský samosprávny kraj pripomenie 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleónom v dňoch 19. - 21. mája 2017 v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží v Petržalke.
viac
05.10.2017
Bratislavský Októberfest sa začne už tento piatok
Tretí ročník podujatia Bratislavský Októberfest sa uskutoční v piatok a sobotu 6. - 7. októbra 2017 v Bratislave na Fajnorovom nábreží pri Starom moste a na Gondovej ulici na parkovisko pred FFUK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %