Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.04.2018 10:34

Bicykle zo zbierky Žilinčanov sa už vydali na cestu do Gambie


Žilinčania darovali pre africké deti 80 bicyklov.


Mesto Žilina sa vlani ako prvé partnerské mesto na Slovensku zapojilo do charitatívneho projektu českých susedov s názvom Kolo pro Afriku.


Cieľom tejto kampane je zozbierať používané bicykle, poslať ich do Afriky a pomôcť tak deťom v Gambii, ktoré denne dochádzajú do škôl niekoľko kilometrov peši.

Projekt realizuje spoločnosť Kola pro Afriku, ktorá bola založená v roku 2012 v Ostrave. „Táto kampaň slúži na dobročinný účel pre africké deti, ktoré sa snažia dostať za vzdelaním do školy. Tie sú často vzdialené od domovov aj 5 až 8 kilometrov. Bicykel deťom slúži na rýchlejšie a bezpečnejšie prekonanie tejto vzdialenosti,“ vysvetlil hlavnú myšlienku projektu jeho žilinský koordinátor Ľuboš Slebodník z Mestského úradu v Žiline.

Minulý rok v novembri sa v Žiline uskutočnila prvá nakládka približne 80 zozbieraných bicyklov, ktoré putovali do centrálneho skladu v Ostrave. Tam ich koncom marca naložili spolu s ďalšími bicyklami do kontajnera a transportovali do Hamburgu, odkiaľ sa loďou presunú do africkej Gambie.

Cestu bicyklov v Afrike ďalej monitoruje a riadi systém. „Nie je to tak, že sa loď s bicyklami odstaví niekde v hlavnom meste a hocikto ich rozoberie. Bicykle sa dodajú priamo do škôl zapojených do projektu,“ vysvetlil Ľuboš Slebodník. Doplnil, že bicykel dostanú za dobré správanie deti z rodín, ktoré sa snažia zodpovedne pristupovať k vzdelaniu. „Žilinčania darovaním svojho bicykla prejavili obrovskú solidárnosť. Pre nás už boli tieto bicykle možno nepotrebné, no africkým deťom urobia radosť a pomôžu im pri zvyšovaní ich gramotnosti. Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí darovali svoj bicykel do zbierky a tak pomohli tým, ktorí to skutočne potrebujú,“ uzavrel žilinský primátor Igor Choma.

Obecné noviny č. 15-16/2018

 

Autor: Barbora ZIGOVÁ, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
V Žiline si oslobodenie mesta pripomenuli v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne
Pietnym aktom kladenia vencov k pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline si 29. apríla pripomenuli 71. výročie oslobodenia Žiliny.
viac
07.09.2017
Darujte svoj nepotrebný bicykel a pomôžte druhým
Mesto Žilina sa zapojilo do charitatívneho projektu s názvom KOLO PRO AFRIKU. Tento projekt bol spustený za účelom pomoci africkým krajinám pri dosahovaní základného cieľa, a to je dostupné vzdelanie pre každého.
viac
15.09.2017
Tradičná župná výstava jesene je späť
Aj tento rok pripravili klienti domovov sociálnych služieb (DSS) v pôsobnosti Žilinskej župy tradičnú jesennú výstavu. Priestory foyer Žilinského samosprávneho kraja zaplnilo 27 vystavovateľov z 26 DSS, ktorí pre návštevníkov pripravili unikátne výrobky z dreva, skla, hliny, textilu či papiera.
viac
20.06.2018
Cyklisti z projektu „Na bicykli deťom pre život“ dnes v Žiline
Žilinčania dnes dopoludnia privítali na Vodnom diele skupinu cyklistov, ktorí sa vydali na dlhú cestu naprieč dvoma krajinami, aby takýmto netradičným spôsobom pomohli deťom s onkologickým ochorením. Charitatívna cyklojazda „Na bicykli deťom pre život“ sa koná už po deviatykrát.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %