Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.10.2019 03:10

Bezdomovcov v Starom Meste je 162, ich počet stúpol


Ilustračná snímka (tasr)


Bezdomovcov v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto je 162, zatiaľ čo minulý rok ich bolo 123. Vyplýva to zo sčítania ľudí bez domova, ktoré realizovalo občianske združenie (OZ) Stopa, podľa ktorého len desať percent z nich chce svoju situáciu reálne zmeniť.


Podľa dát OZ Stopa je bez domova 26 žien a 112 mužov, k nim prirátavali 17 bezdomovcov, ktorí sa počas monitoringu nachádzali v dennom centre a sedem ľudí, ktorí majú svoje "pelechy", ale neboli v danom čase zastihnuteľní. "Rozdiel oproti minulému roku je vo väčšej vizuálnej koncentrácii v uliciach Starého Mesta, čo v sebe nesie aj negatívne emócie zo strany spoločnosti," uviedla Stopa.       

Nízke percento tých, ktorí chcú svoju situáciu zmeniť, súvisí podľa OZ aj s faktom, že mnohí bezdomovci sú na ulici viac ako päť rokov a už sú zmierení so svojim stavom.

"Taktiež môžeme potvrdiť, že pouličné bezdomovectvo v Bratislave je z väčšej časti dôsledok a kríza, ktorá začala mimo Bratislavy, v iných mestách a obciach na Slovensku, v malom percente aj zo zahraničia," priblížila Stopa, ktorá chce spolu so Starý Mestom hľadať reálne riešenia tejto problematiky.       

Viac ako 30 ľudí spočítavalo 19. septembra ľudí bez domova v Starom Meste druhýkrát. Aktivita prebiehala pod záštitou starostky mestskej časti Zuzany Aufrichtovej. Na sčítaní sa zúčastnili aj pozorovatelia a koordinátori kampane The European End Street Homelessness z Veľkej Británie a OZ Prima, ktoré sa venuje prevencii užívania návykových látok.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Bratislave hrozí úbytok turistov
Staré Mesto plánuje už na najbližšom zastupiteľstve prijať nové všeobecne záväzné nariadenie o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktoré výrazne skráti záverečné hodiny nočných prevádzok typu nočný bar, diskotéka či klub.
viac
21.09.2019
V Starom Meste sa budú sčítavať ľudia bez domova
V bratislavskom Starom Meste budú vo štvrtok sčítavať ľudí bez domova. Počítať ich bude 27 dobrovoľníkov. Budú zisťovať potreby bezdomovcov, dôvody prečo sa ocitli na ulicu a odkiaľ prišli.
viac
16.03.2020
OZ Stopa Slovensko skontrolovalo desiatky ľudí bez domova
Občianske združenie (OZ) Stopa Slovensko kontroluje v uliciach hlavného mesta ľudí bez domova, aby sa predišlo nákaze novým koronavírusom.
viac
17.09.2022
Projekt Druhá šanca pomôže uliciam Starého Mesta hneď dvakrát
Projekt Druhá šanca zväčší poriadok a ľuďom bez domova zjednoduší prístup k zálohovaným nápojovým obalom
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %