Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.12.2017 11:04

Betlehemské svetlo príde na Slovensko 16. decembra


Betlehemské svetlo prinesú skauti z Rakúska. Snímka je z minulého roka: (svetlo.skauting.sk).


Slovenskí skauti prinesú v sobotu 16. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália vo viedenskom rímskokatolíckom farskom kostole sv. Františka z Assisi. Informoval o tom koordinátor Betlehemského svetla Marián Suvák.


Nasledujúci deň privezú skauti svetlo do Popradu, kde ho slávnostne prijme prezident SR Andrej Kiska.       

„Plamienok z Betlehema odovzdajú skauti ľuďom v nedeľu 17. decembra počas slávnostnej svätej omše o 16:30 hod. v kostole Najsv. Spasiteľa na Hlavnom námestí v Bratislave, kde bude rovnako ako vo väčšine slovenských kostolov k dispozícii pre verejnosť až do Vianoc,“ povedal Suvák.       

Počas posledného víkendu v sobotu 23. decembra už od skorého rána budú skautské posádky roznášať vlakmi svetlo po celom Slovensku a doručia ho do viac ako 330 miest a obcí. Betlehemské svetlo sa dostane aj do obcí, kde nie je vlakové spojenie, aby k nemu mal prístup čo najväčší počet ľudí.       

„Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa. Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít,“ vysvetlil Suvák.       

V predvianočnom období sa do šírenia svetla k ľuďom, do obcí a do jednotlivých ustanovizní zapájajú stovky skautov. „Svetlo budeme roznášať po celom Slovensku už po dvadsiaty ôsmy raz ako symbol pokoja a lásky a sme hrdí, že sa nám podarilo vybudovať takúto tradíciu, ktorá si získala srdcia ľudí," dodal Suvák.       

Prvýkrát prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych skautov v roku 1990 a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti vo Viedni, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým.       

Tohtoročné dieťa svetla pochádza z rakúskej dediny Hochburg-Ach, v ktorej sa narodil aj autor koledy Tichá noc. Dvanásťročný mladý dobrovoľný hasič Tobias Flachner odpálil 24. novembra v jaskyni Narodenia Betlehemské svetlo mieru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2017
Betlehemské svetlo už svieti aj v Primaciálnom paláci
Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta si môžu prísť odvčera (19. 12.) v podbrání Primaciálneho paláca odpáliť svetielko s tichým prianím pokoja a mieru. Je to už 28-krát, čo Betlehemské svetlo svieti aj na Slovensku.
viac
13.12.2018
Skauti na Slovensko opäť prinesú symbol lásky a nádeje - svetlo z Betlehema
Svetlo z Betlehema sa na Slovensko dostane v sobotu 15. decembra. Slovenskí skauti ho prinesú z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália počas medzinárodnej ekumenickej slávnosti v rímskokatolíckej katedrále Mariendom v Linzi.
viac
10.12.2021
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend, skauti ho prinesú po 32-krát. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme Betlehemské svetlo v pondelok (13.12.), pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku.
viac
14.12.2023
Skauti budú cez víkend roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku
Cez víkend (16. - 17. 12.) budú skauti roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku prostredníctvom vlakov. Postupne ho doručia na vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý, kto má záujem.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %