Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.04.2017 12:42

Bernolákovský kaštieľ dnes po komplexnej rekonštrukcii sprístupnia


Zrekonštruovaný barokový kaštieľ v Bernolákove.


Po takmer trojročnej rekonštrukcii dnes slávnostne otvoria jedno z najvýznamnejších barokových diel na Slovensku - kaštieľ v Bernolákove. Zapísaný je v zozname národných kultúrnych pamiatok.


Svoje narodeniny tu oslavovala Mária Terézia a navštívil ho aj americký prezident Theodore Roosevelt. Zámerom jeho komplexnej obnovy bolo prinavrátiť mu kultúrno–spoločenský význam a jeho genius loci.       

Areál kaštieľa bol v minulosti centrom kultúrneho i politického života. Stretávali sa tu významné osobnosti a nechýbali tu ani slávnosti. Dlhé roky však kaštieľ chátral, až kým sa v roku 2014 nezačalo s jeho obnovou. "Komplexná rekonštrukcia citlivo akceptuje historickú podstatu, pričom však v minimálnych zásahoch udáva pôvodnému dielu pečať súčasnosti," priblížil Jaroslav Kachlík, konateľ a majiteľ spoločnosti Theresia Chateau, ktorá stojí za obnovou kaštieľa. Náklady na jeho rekonštrukciu sa vyšplhali na takmer osem miliónov eur.       

Skĺbiť pôvodné a súčasné bolo podľa investora veľmi náročnou úlohou pre architektov, výtvarníkov i dodávateľov. Komplexná rekonštrukcia zabezpečila obnovenie najmä historickej a spoločenskej funkcie kaštieľa. "Spoločenské priestory pozostávajúce z honosných vnútorných sál s originálnymi výmaľbami z 18 storočia, menších salónov, terás a vnútorného nádvoria s majestátnou bronzovou fontánou Leva, pôvodom z Talianska, zhotovenou toskánskymi majstrami. Taktiež francúzskeho parku, ktoré budú slúžiť na svadby, kongresy a mnohé spoločenské podujatia," spresnil Kachlík.      

Súčasťou kaštieľa je aj reštaurácia zariadená v štýle Ľudovíta XIV. Nachádza sa tu aj golfové ihrisko, tenisový, lukostrelecký či rybolovový areál. K realizácii je pripravený aj aqua areál.      

Kaštieľ v Bernolákove si dal postaviť príslušník grófskej vetvy Esterházyovcov, chorvátsky bán a krajinný sudca Jozef Esterházy v rokoch 1714-1722 podľa plánov Johanna Bernharda Fischera z Erlachu, najvýznamnejšieho architekta svojej doby. Po smrti grófa Františka Esterházyho st., sa dostal do majetku grófa Františka Esterházyho ml., ktorý zastával významné funkcie. Od roku 1735 bol hlavným županom Mosonskej stolice, neskôr komorným radcom, v roku 1763 sa stal uhorským kancelárom, v roku 1777 hlavným dvorským správcom a v roku 1783 chorvátskym bánom. Na viedenskom dvore bol veľmi obľúbený a patril k ústredným postavám viedenskej tereziánskej spoločnosti. Post uhorského kancelára predpokladal adekvátnu reprezentáciu aj na domácej pôde. Túto úlohu plnil kaštieľ v Čeklísi. Kaštieľ navštevovali aj príslušníci viedenského dvora. V roku 1766 tu Mária Terézia oslávila svoje narodeniny. V roku 1910 bernolákovský kaštieľ navštívil americký prezident Theodore Roosevelt, ktorý tu bol na súkromnej návšteve.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2016
Hvezdáreň v Michalovciach po rekonštrukcii sprístupnili verejnosti
Hvezdáreň v Moussonovom dome v Michalovciach po komplexnej rekonštrukcii sprístupnili verejnosti, v parku tiež slávnostne otvorili astronomický areál.
viac
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
02.11.2020
Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne pokračuje prácami v interiéri
Rekonštrukcia bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky (NKP), naďalej pokračuje. Fasáda budovy je kompletne dokončená, práce však stále pokračujú v interiéri. Investor zároveň pripravuje budovy na kolaudáciu, rozdelená bude do viacerých fáz.
viac
15.01.2021
Židovská škola bude po rekonštrukcii centrom pre vzdelávanie a kultúru
Mesto Levice zrekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku - bývalú židovskú školu v centre mesta. Financie na rekonštrukciu získala samospráva z nórskych fondov, informoval o tom primátor Ján Krtík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %