Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.05.2017 09:10

Banské múzeum v prírode zmodernizujú


Banské múzeum v prírode v Banskej Štiavnici.


Banské múzeum v prírode, ktoré je najnavštevovanejšou expozíciou Slovenského banského múzea (SBM) a tiež jednou z najvyhľadávanejších zaujímavostí v Banskej Štiavnici, chcú tento rok inovovať.


"Nachádzame sa v etape, kedy prichádza verejnosť vo zvýšenej miere a zastarané expozície si vyžadujú inovácie," podotkol riaditeľ múzea Jozef Labuda. Na projekt modernizácie získalo SBM dotáciu z Environmentálneho fondu vo výške 95 670 eur. Inovovať chcú podľa Labudu ešte tento rok. "Aktuálne bežia verejné obstarávania," priblížil s tým, že realizácia projektu vo výraznej miere návštevníkov neovplyvní.      

Banské múzeum v prírode, ktoré je známe aj ako skanzen, má dve časti. Inovácia sa dotkne oboch. Nové prvky pribudnú na povrchu, renovovať sa však bude aj v podzemí. Na povrchu chcú podľa Labudu vytvoriť novú oddychovú zónu pre deti, kde sa budú môcť hrať. Pri vodnostĺpcovom ťažnom stroji z 18. storočia by zase mala pribudnúť obrazovka s približne trojminútovým filmom, ktorý priblíži vodu ako fenomén v baníctve.       

V podzemí, kde majú návštevníci možnosť sfárať v ochranných oblekoch a so svietidlami v ruke, chcú podľa Labudu inovovať osvetlenie a odsávanie. "Klimatické podmienky sú tu veľmi náročné a agresívne, majú veľký vplyv na inžinierske siete," vysvetlil riaditeľ. Inovácie sa dočkajú aj svietiace vitríny a rôzne ilustračné grafické prvky, ktoré približujú postup dobývania.      

Banské múzeum je vybudované v závode šachty Ondrej, ktorá fungovala od konca 17. storočia až do 20. rokov 20. storočia a v roku 1925 bola definitívne zlikvidovaná. So sprístupňovaním podzemných priestorov a budovaním povrchových priestorov sa začalo v roku 1965, prvých návštevníkov privítali v skanzene v roku 1974. Za toto obdobie ho navštívilo viac ako 1,3 milióna ľudí.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
18.05.2017
Radnica začala s rekonštrukciou ciest a chodníkov
Liptovskomikulášska mestská samospráva sa s príchodom jarného počasia púšťa do rekonštrukcie ciest a chodníkov. Nový asfalt dostanú tisícky metrov komunikácií v centre mesta aj v mestských častiach.
viac
25.05.2017
V Bratislave začínajú s revitalizáciou Námestia slobody
Hlavné mesto začína s revitalizáciou Námestia slobody. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal podpísal zmluvu o spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto a občianskym združením Dobré m(i)esto, založeným Nadáciou HB Reavis, ktoré v spolupráci s mestom zabezpečí potrebné práce pri revitalizácii územia.
viac
09.06.2017
Stropkov rekonštruuje historický park, deťom odovzdali ďalšie nové ihriská
Postupná obnova centra mesta prebieha v Stropkove aj v tomto roku. Aktuálne finišujú s terénnymi a sadovými úpravami historického parku. Vlani tam bolo kompletne zrekonštruované a vymenené kované oplotenie, teraz sa zamerali na revitalizáciu zelene, starej fontány a mobiliáru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %